BEOGRAD SE POKLONIO JUNACIMA: Polaganjem venaca i memorijalnim defileom obeležen Dan oslobođenja glavnog grada u Drugom svetskom ratu

A. VOJINOVIĆ

20. 10. 2022. u 18:46

EPOPEJA partizana, to je bila epopeja partizana! Refren čuvene numere Lea Martina odzvanjao je centrom glavnog grada na koncertu povodom proslave Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Posle dve godine pauze prestonica je nizom svečanosti simbolično obeležila 20. oktobar, dan kada je pre 78 godina glavni grad oslobođen od okupatora.

БЕОГРАД СЕ ПОКЛОНИО ЈУНАЦИМА: Полагањем венаца и меморијалним дефилеом обележен Дан ослобођења главног града у Другом светском рату

Foto: Tanjug

Po tradiciji, je na Terazijama bio održan memorijalni defile "Pobeda slobode", koji je predvodio počasni vod pitomaca Vojne akademije. Dvadeset kadeta nosilo je repliku zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda 1944. godine. U koloni, koja se kretala od Igumanove palate do Trga republike, bili su i članovi uprave Grada Beograda, predstavnici Republike i Vojske Srbije, ratni veterani, predstavnici SUBNOR-a, kao i građani Beograda.

Posle defilea na Trgu republike održan je koncert "Pesma slobodi", na kojem su poznati pevači izvodili partizanske pesme, uz dramske i plesne performanse.

Povodom Dana oslobođenja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Palati "Srbija" sa predstavnicima SUBNOR-a, koji su šefu države ovom prilikom uručili medalju borca na ogrlici, "kao istinskom borcu za očuvanje integriteta, suvereniteta, mira i stabilnosti u Srbiji i regionu".

ŽRTVOVALI SE ZA SLOBODU PRESTONICE

BEOGRADSKA operacija je jedna od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, u kojoj je učestvovala Crvena armija ravnopravno sa jedinicama NOV Jugoslavije. Trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine, a slobodu Beograda životom je platilo oko 3.000 boraca NOV i 1.000 boraca Crvene armije. Sovjeti su za Beogradsku operaciju odvojili značajan deo snaga - Treći ukrajinski front i deo Drugog, koji je bio namenjen oslobođenju Budimpešte i Berlina.

Vučić je zahvalio predstavnicima SUBNOR-a na priznanju i istakao da srpski narod nikada neće zaboraviti hrabru borbu i veliku žrtvu oslobodilaca, zbog kojih Beograd danas živi kao slobodan grad, te da današnja jaka i slobodarska Srbija pokazuje da njihova žrtva nije bila uzaludna.

- Posebno sam počastvovan što sam mogao da stegnem ruku i dvojici boraca koji su učestvovali u oslobađanju Beograda - Ljubiši Antonijeviću i Dragoslavu Dimitrijeviću - poručio je Vučić nakon sastanka.

Državna ceremonija povodom obeležavanja praznika bila je održana na Groblju oslobodilaca Beograda, a vence su položili ministarka Darija Kisić, šef diplomatije Nikola Selaković, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko...

Ministar odbrane Nebojša Stefanović vence je položio na Spomenik neznanom junaku na Avali i u spomen-knjizi napisao da su se "oslobodioci Beograda upisali časno u istoriju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo