SRBIJU POGODIO METEOROLOŠKI FENOMEN: Može da potraje nekoliko dana

Novosti online

18. 10. 2022. u 17:07

U SRBIJI je jutros zabeležen meteo-fenomen koji može da potraje nekoliko dana.

СРБИЈУ ПОГОДИО МЕТЕОРОЛОШКИ ФЕНОМЕН: Може да потраје неколико дана

Foto: K. Mihajlović/Depositphotos

Kako stručnjaci objašnjavaju, suočili smo se sa temperaturnom inverzijom, pojavom koja je suprotna od očekivane, što znači da umesto da temperatura pada na višim nadmorskim visinama, ona zapravo raste.

Ovaj fenomen, kad je na planinama toplije nego u nizijama, zove se temperaturna inverzija.

Dok u normalnim uslovima temperatura opada sa porastom nadmorske visine, kod ovog fenomena se, dakle, dešava suprotno, prenosi Blic.

Tako je RHMZ Srbije u 7 časova izmerio temperature koje su pokazale da je na Kopaoniku izmereno 11 u plusu a u Zaječaru, recimo, minus 1 ili u Sjenici minus 3.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - IŠČUPANO DRVEĆE, OTPALA FASADA: Posledice nevremena u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)