NAGRADE ZA KARIKATURE: Prvi dan Festivala "Novosti" danas od 18 časova u Galeriji Progres

D.B.M.

17. 10. 2022. u 12:49

KARIKATURISTIMA Vladislavu Filipoviću, Jovu Škomcu i Goranu Ćeličaninu večeras će u beogradskoj galeriji “Progres” biti uručeni Zlatni, Srebrni i Bronzani “Pjer”, dok će priznanje za najbolji portret, koji nosi ime legendarnog karikaturiste i satiričara “Novosti” Ranka Guzine, primiti Aleksandar Đorđević.

НАГРАДЕ ЗА КАРИКАТУРЕ: Први дан Фестивала Новости данас од 18 часова у Галерији Прогрес

Karikatura Vladislav Filipović, "Pravda"

Svečano uručenje nagrada za najbolju novinsku karikaturu, koje naš list dodeljuje 55. put, prvi je u nizu događaja na Festivalu “Novosti”.

Vladislav Filipović, karikaturista portala “Kosovo onlajn” dobio je Zlatnog “Pjera” za karikaturu “Pravda” na kojoj je prikazana poražena Justicija. Veteranu prestižnog konkursa, Jovu Škomcu karikatura “Žetva” donela je Srebrnog “Pjera”, a portret glumca Bate Stojkovića Aleksandru Đorđeviću - “Ranka Guzinu”.

Na tradicionalnoj izložbi, koja prati konkurs “Pjer”, naći će se najbolji među 412 radova, koliko ih je ukupno pristiglo, uz sve koji su se našli u užem izboru karikaturiste Toše Borkovića. Postavka će moći da se vidi do 22. oktobra, uz prateću retrospektivnu izložbu svih radova ovenčanih Zlatnim “Pjerom” od 1967. godine do danas. A, biti “pjerovac” u svetu karikature znači mnogo, jer se “Pjerov” konkurs postarao da izrodi sve čuvene karikaturiste sa ovih prostora. Među dobitnicima priznanja su velika imena, dostojna “titule” nastavljača Pjera Križanića, koji je kolegama u amanet ostavio da “karikaturista mora biti `dežurni` svoga vremena”.

Tokom festivalskih dana, do 22. oktobra, posetioce očekuje mnogo zanimljivih promocija, akcija, okruglih stolova... Već sutra u 13 časova održaće se panel diskusija “Digitalni mediji u Srbiji”. Moderator će biti Andrijana Nešić, urednica internet izdanja “Novosti”.

A, u 18 sati počinje “Veče sa Matijom Bećkovićem”, na kome će biti predstavljene knjige “100 mojih portreta”, “Mojih 80: portreti”, “Onamo namo”, u izdanju Kompanije “Novosti”.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)