NEMA DRUGOG PUTA OSIM PRAŠTANJA I MOLITVE: Patrijarh Porfirije u Vukovaru u obnovljenoj Crkvi Svetog Nikolaja

J. KERBLER

17. 10. 2022. u 08:33

UPALITE danas sveću za svu stradalu pravoslavnu braću, ali isto i za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike.

НЕМА ДРУГОГ ПУТА ОСИМ ПРАШТАЊА И МОЛИТВЕ: Патријарх Порфирије у Вуковару у обновљеној Цркви Светог Николаја

Foto SPC

Ovo su reči poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Porfirija, koje je uputio okupljenima u obnovljenoj Crkvi Svetog Nikolaja u Vukovaru. Posle svete arhijerejske liturgije, u prisustvu vernika, episkopa i sveštenstva, ali i uz veliko policijsko obezbeđenje oko srpske svetinje, prvojerarh naše crkve pozvao je Srbe da se u molitvi sete svojih žrtava, ali i žrtava komšija.

- Molimo za svakog stradalog, za svaku nevinu žrtvu u Vukovaru i sam grad Vukovar jer su molitva i hrišćansko praštanje jedini put isceljivanja svih rana. U Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i neznatne, pa je neuporedivo više zajedničkog nego različitog, a hrišćanska vera je ono što jedne i druge zbližava, ali i obavezuje. Kada se u molitvi za svoje žrtve sećamo i stradalih suseda, Hrvata katolika, Bog će nam se obradovati - kazao je Porfirije.

Foto SPC

Patrijarh poručio da se moli za žrtve u Glini, Gruborima, Jadovnom, ali i na Ovčari, u Sotinu i Škabrnji, Foto SPC

Naglasio je poglavar SPC da se svakog dana moli za žrtve u Glini, Varivodama, Gruborima, Jadovnom i drugih mestima stradanja Srba, ali i da se svaki dan moli za stradale na Ovčari, u Sotinu, Lovasu, Škabrnji i drugim mestima gde su stradali Hrvati devedesetih godina prošlog veka, ocenivši da je to bio strašan i nesrećan rat.

- Drugog puta, osim molitve i praštanja, nema. Kao deca Božja ne smemo prepustiti onima koji imaju poluge moći ovoga sveta, da rešavaju pitanja našeg života, uređuju nam međusobne odnose, prošlost, sadašnjost i budućnost, jer u najmanju ruku se može reći da su ciljevi tih poluga različiti od ciljeva Jevanđelja - naglasio je patrijarh.

Jake policijske snage, među kojima su bili i interventni policajci, kontrolisali su ulaze u Vukovar, a bili su raspoređeni na gotovo svim važnijim mestima, s obzirom na to da su zbog dolaska patrijarha Porfirija bili najavljeni protesti u gradu.

- Nismo došli ni zbog čega drugog nego zbog hrama i molitve, istinske molitve Bogu za sebe, svoje bližnje - rekao je Porfirije u gradu na Vuki i Dunavu, izrazivši zadovoljstvo činjenicom što je, pored obnovljenog hrama Svetog Nikolaja, isto učinjeno i sa franjevačkim samostanom i crkvom u Vukovaru.

Veliki broj Srba iz cele Slavonije prisustvovao svečanosti i slušao reči poglavara SPC, Foto SPC

Foto SPC

Istakao je poglavar SPC i da Sveti Nikolaj Čudotvorac spaja pravoslavni istok i katolički zapad i da gradi mostove među ljudima:

- Svi narodi imaju mesta susreta sa Bogom, i mi Srbi pravoslavni imamo takvo mesto na kojem se kao pojedinci i zajednica susrećemo sa Bogom. To je naš pravoslavni hram u kojem se Božjom rečju, kroz blagoslovenu materiju, napajamo večnim smislom, kako bismo i mi bili autentični svedoci Jevanđelja Hristovog i graditelji mira Njegovog. Zato u hram dolazimo da stanemo pred lice Boga živoga i pronađemo smisao svega što jesmo i što ćemo biti.

U prisustvu velikog broja naših sunarodnika koji su došli iz gotovo cele Slavonije patrijarh Porfirije je obavio i svečani čin osveštanja Srpskog doma u Vukovaru, a juče mu je uručeno i odlikovanje Svetog despota Stefana Štiljanovića, zaštitnika Eparhije osiječkopoljske i baranjske.

ZA PENAVU "KRIVI SMER"

U VUKOVARU je juče obeležena i 31 godina od smrti jednog od, kako se navodi, "zapovednika Vukovara iz devedesetih godina Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hila", uz prisustvo predsednika Hrvatske Zorana Milanovića. Inače, dolazak patrijarha u Vukovar gradonačelnik tog grada Ivan Penava, nazvao je "korakom u krivom smeru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti