PATRIJARHA DOČEKALI SRBI, A ČUVALA POLICIJA: Tenzije zbog posete poglavara srpske pravoslavne crkve Vukovaru

Jurica KERBLER, stalni dopisnik iz Zagreba

16. 10. 2022. u 06:55

VELIKI broj vernika okupio se juče posle podne ispred Sabornog hrama Svetog Nikolaja u Vukovaru kako bi dočekao patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i jedanaest vladika iz njegove pratnje.

ПАТРИЈАРХА ДОЧЕКАЛИ СРБИ, А ЧУВАЛА ПОЛИЦИЈА: Тензије због посете поглавара српске православне цркве Вуковару

Foto SPC

Dan posle ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji, patrijarh je došao u Vukovar kako bi danas služio svetu liturgiju sa činom osvećenja i tronosanja hrama. Patrijarh će posetiti i Srpski dom i razgovarati sa Vukovarcima, a očekuje se i njegovo obraćanje vernicima i građanima.

Jake policijske snage, među kojima je i interventna policija, obezbeđuju boravak patrijarha SPC u Vukovaru. Dolazak Porfirija nije prošao bez tenzija, jer se danas obeležava i 31. godišnjica smrti generala Blagoja Zadre i pukovnika Alfreda Hila, na kojoj će biti i predsednik Hrvatske Zoran Milanović. Zadro je komandovao hrvatskim jedinicama u Vukovaru, a poginuo je 1991. u blizini Trpinske ceste.

Uoči dolaska srpskog patrijarha reagovao je i Andrej Plenković rečima da "nismo mi birali datum dolaska Porfirija", a na pitanje da li je datum "idealan za Hrvate", hrvatski premijer je istakao "da bi bilo još gore da je došao uoči godišnjice oslobođenja Vukovara". Za poslanika Domovinskog pokreta u Saboru Stipu Mlinarića dolazak Porfirija je provokacija, jer mu je u pratnji i vladika Ćulibrk, koji je bio, kako tvrdi, niški specijalac u Vukovaru.

U pratnji patrijarha 11 vladika, Foto SPC

Krajnja desnica optužuje Plenkovića što je "dopustio" dolazak patrijarha, a za hrvatskog premijera tvrde da je "bliži Porfiriju, nego Blagoju Zadri". Za danas je najavljen dolazak fudbalskih navijača i branitelja koji bi izrazili protest zbog posete patrijarha SPC, dok hrvatski političari sa levice i desnice kritikuju Porfirija, tvrdeći da nije doprineo izgradnji mira. Tomislav Josić, koji je bio među onima koji su razbijali ćiriličke table u Vukovaru, tvrdi da mu se javljaju građani iz cele Hrvatske sa zahtevima da se zabrani dolazak patrijarha i da gradu "treba mir".

Reagovao je i Srđan Kolar, zamenik vukovarskog gradonačelnika i predsednik gradskog SDSS-a, koji je rekao da patrijarh dolazi sa porukama ljubavi i suživota.

- Nema patrijarh SPC ni u primisli namere da bilo koga uznemirava i provocira - istakao je Kolar.

U Vukovaru će i danas biti raspoređene policijske snage gotovo na svakom koraku, dok članovi Domovinskog pokreta najavljuju proteste.

Hleb i so za doček, Foto SPC

OBNOVLjEN 2012.

Hram koji je izgrađen 1690. godine pretrpeo je teška oštećenja, kada je 1991. razoren eksplozivom, a nakon toga i izgoreo. Originalni duborezi i pozlaćeni ikonostas iz 1757. godine u potpunosti su tada uništeni, a sveštenik Đorđe Šijaković uspeo je da spase vredne ikone. Crkva je obnovljena 2012, a pre četiri godine hram je dobio novi ikonostas i dopremljene su obnovljene ikone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima