"NOVOSTI" BILE I OSTALE ETALON NAŠE PROFESIJE: Na današnji dan pre 69 godina, odštampan prvi broj Večernjeg lista na Balkanskim prostorima

D. Matović

16. 10. 2022. u 07:00

NA današnji dan, tačno pre 69 godina, iz starih rotacionih mašina izašao je prvi broj "Večernjih novosti". Još vruć od štampe, drugačijeg formata i sadržaja, prvi "večernjak" pojavio se na beogradskim ulicama, negde u sumrak 16. oktobra 1953. godine, u jeku Tršćanske krize, koja je ozbiljno pretila da uzdrma zemlju.

НОВОСТИ БИЛЕ И ОСТАЛЕ ЕТАЛОН НАШЕ ПРОФЕСИЈЕ: На данашњи дан пре 69 година, одштампан први број Вечерњег листа на Балканским просторима

Naš prvi broj, Foto Arhiva "Novosti"

Od tog kasnog popodneva, pa do danas, do čitalaca je stiglo više od 5,5 milijardi primeraka "Novosti".

Ideja o pokretanju novog lista potekla je od poznatog novinara, publiciste i istoričara Vladimira Dedijera. U to vreme glavni urednik "Borbe", Dedijer je sugerisao saradnicima koji su, zbog događaja u Trstu, pripremali vanredno izdanje, da pokrenu novi večernji list, koji bi izlazio po podne i objavljivao - sveže, kratke vesti sa dosta fotografija i krupnih naslova. List je dobio ime "Večernje novosti" i prvog glavnog urednika, Slobodana Glumca.

Nobelovac Handke, prijatelj "Novosti" , Foto D. Vujičić

Brzo su "Novosti" postale jedan od najuticajnijih listova u tadašnjoj SFRJ, a moto "brzo, kratko, jasno", koji je bio siže novinarskog koncepta, postao je imperativ modernog novinarstva. Mali format, nov prelom lista, življe stranice, kratke informacije, blaže ideološko propovedništvo i orijentacija na životne priče, razgranata dopisnička mreža, postali su obrazac nove žurnalističke profesije.

Beograd, 16. oktobar 1953., Foto Arhiva "Novosti"

Prve u svetu "Novosti" su objavile informaciju da je tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija i predsednik Austrije Kurt Valdhajm za vreme Drugog svetskog rata bio nacistički oficir i učestvovao u deportaciji stanovništva u BiH.

Egzodus našeg naroda iz Krajine, Foto Arhiva "Novosti"

Posle tog teksta kao da se na svetskom medijskom nebu dogodila eksplozija. Svi vodeći svetski listovi, radio i televizijske stanice prenele su ovu vest, a Si-En-En je kao ilustraciju preko celog ekrana objavio prvu stranu našeg lista.

U rukama Če Gevare "Novosti", Foto Arhiva "Novosti"

Još mnogo domaćih i svetskih ekskluziva, kao i nadaleko poznatih akcija naše kuće objavljeno je u "Večernjim novostima", a neretko su ih pratile izvanredne fotografije koje su ponekad više govorile od reči.

legenda Pele u našoj redakciji, Foto Arhiva "Novosti"

U DANU - 1.030.150 PRIMERAKA

NAJVEĆI tiraž "Večernje novosti" imale su 5. maja 1980. u broju u kojem su objavile vest o Titovoj smrti - sa svim vanrednim izdanjima štampano je ukupno 1.030.150 primeraka.

NATO agresija, Foto Novosti

Prvi novogodišnji kalendar našeg lista, sa slikom Lepe Lukić, 27. decembra 1971. doneo je tiraž od 700.000, a broj od petka 10. aprila 1988, sa velikom nagradnom igrom, štampan je u 675.067 primeraka.

U istoriji "Novosti" najuspešnija je bila 1987. godina: prosečan tiraž prešao je 400.000, a samo u jednoj, "zlatnoj sedmici", od ponedeljka 6. aprila, do nedelje, 12. aprila, ukupan tiraž iznosio je 4.102.009!

Naša akcija "Najplemenitiji podvig", Foto Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima