LANA POBEĐUJE ČIM GUDALOM DOTAKNE ŽICE: Virtuoz na violini, četrnaestogodišnja Novosađanka, osvojila više od 60 nagrada

Ljiljana PRERADOVIĆ

16. 10. 2022. u 15:45

KADA je sa samo tri godine, u ručice uzela violinu, još tada je na neki svoj, dečji način, znala da se u njoj rodila ljubav prema ovom gudačkom instrumentu i njegovim zvucima.

ЛАНА ПОБЕЂУЈЕ ЧИМ ГУДАЛОМ ДОТАКНЕ ЖИЦЕ: Виртуоз на виолини, четрнаестогодишња Новосађанка, освојила више од 60 награда

Foto Lj. Preradović

Od tada, pa do sada, virtuoz na violini, Novosađanka Lana Zorjan (14), pleni svojim sviranjem, a da je reč o zaista talentovanoj violinistkinji, svedoče brojne nagrade. Kao bisere na đerdanu, za svoje mlade godine, nanizala je više od 60 prvih i specijalnih nagrada, kao i laureata na međunarodnim i republičkim takmičenjima, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

U bogatoj biografiji, na kojoj bi joj pozavideli i mnogo stariji muzički umetnici, ova učenica osmog razreda osmoletke i drugog razreda Srednje muzičke škole "Isidor Bajić", osvojila je prestižne nagrade na takmičenjima u 13 zemalja. Tako je na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju violinista "Jaroslav Kocijan" u Češkoj osvojila prvo mesto.

Zatim je prva muzička umetnica sa prostora bivše Jugoslavije bila pobednik kategorije na nadmetanju violinista "Prof. Nadalka Simenonova" u Bugarskoj...

Pre dve godine osvojila je prvu nagradu na internacionalnom takmičenju "Jozef Micka za mlade violoniste" u glavnom gradu Češke, a ove godine je bila laureat, apsolutni pobednik na takmičenju mladih violonista "Franjo Krežma" u Hrvatskoj. Moglo bi se nastaviti sa nabrajanjem, ali bi nam trebalo mnogo novinskog prostora da ih sve pomenemo.

- Zaista mi nije lako da pobrojim sve nagrade, ali ima ih puno - s osmehom započinje priču simpatična Lana, otkrivajući nam, da joj je prvo mesto na 64. Međunarodnom takmičenju violinista "Jaroslav Kocijan", jedno od najdražih, jer je i čuveni Stefan Milenković 1984, kao i ona, bio laureat i apsolutni pobednik.

- Imala sam priliku da održim koncert sa Praškom filharmonijom, a naredne godine ću otvoriti 65. "Kocijan" solističkim koncertom "Vjetan 5".

Foto Lj. Preradović

Rođena u muzičkoj porodici, mama Arabela je profesor violine, a tata Vladimir operski pevač, Lana nije mogla da krene drugim putem. Mada je mama želela da njena devojčica svira klavir, Lana je, posle samo tri meseca druženja sa crno-belim dirkama, uspela da se "izbori" za violinu.

- Za mene je violina čitav moj svet - iskreno će mlada umetnica, napominjući da se takmiči od pete godine, i da pamti prvo nadmetanje 2014. u dvorcu Fantast u Bečeju, na kom je sa apsolutnih 100 poena osvojila prvo mesto, a da je prvi javni nastup imala sa četiri godine.

- Pored talenta, za vrhunske rezultate važno je puno raditi, a ja svakodnevno vežbam četiri, pet sati. Radila sam sa profesorom Imreom Lakatošem sa novosadske Akademije umetnosti, i on mi je dao dobre temelje, a zatim i sa profesorkom Ivanom Aćimoski Žikić sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a njen suprug mi je davao violine na korišćenje.

Lana nađe vremena i za druženje sa drugarima i hobi crtanje i pravljenje malih jastučića.

Kao i svi njeni vršnjaci, ima planove i snove, a njeni su da postane profesionalna violinistkinja, solista i da nastupa sa orkestrima.

TAKMIČENjE "ŠELKUNČIK"

LANA je kao prvo i jedino dete sa ovih prostora, u septembru 2021. godine učestvovala na prestižnom televizijskom takmičenju "Šelkunčik" u Moskvi, u Rusiji. Osvojila je specijalnu nagradu Akademije "Zakhar Bron", odnosno masterklas u Švajcarskoj kod čuvenog profesora Brona.

UZORI

MADA ističe da ne želi da bude ničija kopija, već svojstvena, Lana nam otkriva da ima nekoliko uzora, a među njima su naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, zatim Maksim Engerov, Marija Duenas, Hilari Han.

- Imala sam čast da budem najmlađi polaznik masterklasa Stefana Milenkovića prošle godine - kazuje nam Lana.

- To mi je puno značilo, i neverovatno mi je bilo svirati sa njim. Ima smisao za humor, divna je osoba i mnogo sam od njega naučila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove