DUVAČI STAKLA TAJNE ČUVALI PO CENU BATINA: Srbobran Kilibarda - Boca o očuvanju nasleđa srpske prestonice stakla u Paraćinu

Zorana Rašić

16. 10. 2022. u 13:20

KADA bi se Zemlja zagrejala na 1.900 stepeni, cela planeta pretvorila bi se u kristalnu staklenu kuglu. Zemlja je staklo, to je najprirodniji i večiti materijal, a ja sam svoj život dao staklu. Umetnost njegove ručne obrade i dizajniranja je vrhunska umetnost.

ДУВАЧИ СТАКЛА ТАЈНЕ ЧУВАЛИ  ПО ЦЕНУ БАТИНА: Србобран Килибарда - Боца о очувању наслеђа српске престонице стакла у Параћину

Foto privatna arhiva

Paraćin je bio, i ostao, grad stakla, iz kog su put svetskih tržišta odlazili raskošni galerijski i upotrebni predmeti. Od čaša, luksuznih servisa, bokala, tanjira, šolja, lampi, vaza... pravljenih od običnog stakla, do luksuznog kristala i iberfanga. Paraćin baštini staklarsku tradiciju tačno 115 godina, a za nekoliko meseci će deset otkad su stakloduvači odložili svoje lule. Bez obzira. Nasleđe ostaje, kao što sam i ja ostavio za sobom više od hiljadu uzoraka kada sam napuštao Staklaru.

Ovako, za "Novosti", govori Srbobran Kilibarda povodom lepih vesti da se u Paraćinu renovira objekat za Muzej stakla, te da je grad aktivan u obeležavanju "Međunarodne godine stakla". A to je, prema odluci Ujedinjenih nacija, upravo ova, 2022. godina.

Kilibarda je bio, i ostao, ime u staklarstvu u nekadašnjoj Jugoslaviji i svetu, dizajner koji je u "Srpsku fabriku stakla" (SFS) ušao prvi put u majčinom naručju. Kasnije je dolazio sam, noseći svom ocu, stakloduvaču, ručak u kotlajki. Zadivljeno je još tada pogledom upijao užarenu staklenu masu u lončanim pećima. Ona se, čarolijom, pretvarala u kugle na dugim i šupljim staklarskim lulama, a kasnije u umetnost, u remek-dela.

Srbobran Kilibarda autor grandioznog mozaika, Foto Z. Rašić

Savladao je staklarski zanat, ali nije postao duvač. Postao je, najpre, dekorater, pa vrhunski dizajner, zbog čijih su nacrta duvači ostajali u trećoj smeni. Nije svako mogao da izduva čarobni predmet koji Kilibarda traži. Retki nađu retke. Tako se kaže. Tako je i Kilibarda sa istančanom umetničkom žicom imao "svoje" duvače koji su, sa njim, ispisivali istoriju prepoznatljivog paraćinskog stakla.

Njegov nadimak - Boca, govori sve. Sa Kilibardom smo razgovarali dok na nekadašnjem staklarskom diskontu uveliko traju radovi koji će ga pretvoriti u veličanstveni Muzej stakla. Ministarstvo kulture izdvojilo je, za prvu fazu, 26 miliona dinara. Grad stakla ne može bez takvog muzeja, a u centru pažnje biće Kilibardin mozaik težak 6,5 tona.

Podrazumeva se, sav je od stakla. Ostaće na istom mestu na kom je postavljen pre više od trideset godina, kada se obeležavalo 80 godina od osnivanja fabrike.

- Mozaik je dug trinaest metara, šest visok. Pored 27.000 staklenih pločica sadrži još duvane forme koje su simboli otvora na staklarskoj peći. Ja sam davao instrukcije tako što sam slagao mozaik na betonu, nakon čega su majstori pločice lepili na zid. Sve je bilo završeno za oko tri nedelje. Ta sala je kasnije pretvorena u fabrički diskont i dugo vremena sam priželjkivao da se mozaik iznese sa tog mesta i učini dostupnim javnosti.

Srećan sam što će sada taj prostor postati muzej, a moj mozaik zauzimaće centralno mesto u njemu baš kao što Paraćin ima centralno mesto u srpskom staklarstvu - zadovoljno priča Kilibarda.

Stakloduvači nekada u SFS , Foto Z. Rašić

Nije kako je rečeno, već kako je suđeno. Ideju da Paraćin dobije muzej stakla on je imao još pre mnogo godina. Čak je uradio maketu objekta teškog 400 tona i visokog 27 metara. Muzej bi se nalazio na Karađorđevom brdu i bio bi - u obliku flaše. Svi proračuni za ovaj objekat prečnika 5,5 metara koji bi nastao ređanjem flaša za kiselu vodu bili su završeni. Nažalost, za ovu Kilibardinu zamisao tada nije bilo sluha. Kako je planirano, u muzeju će se izložiti unikati i najreprezentativniji predmeti nastali u SFS, od kojih se mnogi sada nalaze u privatnim zbirkama. Tradicija staklarstva u gradu na Crnici sačuvaće se od zaborava jer, poznato je - u Srbiji se uvek nazdravljalo pićem sipanim u čaše iz ove paraćinske fabrike.

U Staklari je 14. oktobra 1907. odštampana prva akcija i pokrenuta proizvodnja sa 350 radnika. Vrhunski majstori - staklari, graveri i brusači, dovedeni su iz Češke i Bavarske, od kojih su Srbi, kasnije, ukrali zanat. Ko bez dozvole pipne staklarsku lulu, koja je simbol staklarstva, rizikovao je da dobije batine. A Srbi ko Srbi, činili su sve da steknu znanje. Verovatno je i batina bilo. Kilibarda pamti poslednjeg vrhunskog duvača iz Češke, Rudija, sa kojim je njegov otac radio.

Dvadeset godina je pokušavao da otkrije jednu njegovu majstorsku tajnu, dok nije uspeo.

Koju - nije nam rekao. Tajna mora ostati tajna.

Stakleni šešir i grudnjak, Foto privatna arhiva

STAKLARSKA DECA

Svi mi, staklarska deca koja smo sa roditeljima živeli u koloniji, ulazili smo slobodno u fabriku. U fabričkom kupatilu smo se kupali, a struju smo u koloniji dobijali iz hidrocentrale koja je radila za potrebe staklare. Skoro da smo rasli kraj tih vrelih peći punih žitkog stakla. Pamtim, glavna fabrička kapija nije bila gde je sada, već prema nekadašnjoj železničkoj stanici. Vozovi su tu uzanim kolosekom prevozili staklo.

Reprezentativno staklo , Foto Z. Rašić

REVITALIZACIJA STAKLARSTVA

Mada je Kilibarda poodavno napustio Staklaru, staklo njega nije. I dalje pravi "svašta" od stakla, a za popularizaciju ovog plemenitog materijala kod običnih ljudi najzaslužniji su stakleni komadi ženske garderobe - haljina, cipele, šešir, rukavice...

Zavičajni muzej u Paraćinu shvatio je poentu: dobivši podršku Ujedinjenih nacija kroz projekat "Digitalno staklo Srbije", već je realizovao više radionica. Poslednje su bile za polaznike koji su hteli da uče tehnike ecovanja i izrade monograma na staklu, u saradnji sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije. Radi se i elaborat za očuvanje staklarske tradicije kao nematerijalnog kulturnog nasleđa. Jer, staklo nikako ne može biti prošlost. Samo budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)