BOGATSTVO PARAĆINA I SRBIJE: Zavičajni muzej iz grada na Crnici učestvuje u Međunarodnoj godini stakla

Z. RAŠIĆ

24. 02. 2022. u 08:25

UJEDINjENE nacije su 2022. proglasile za Međunarodnu godinu stakla, a Zavičajni muzej u Paraćinu i Institut za kreativne inovacije su još lane pokrenuli inicijativu za pridruživanje tom međunarodnom obeležavanju i predstavili proizvode iz grada na Crnici - blago "Srpske fabrike stakla".

БОГАТСТВО ПАРАЋИНА И СРБИЈЕ: Завичајни музеј из града на Црници учествује у Међународној години стакла

Foto: Zavičajni muzej Paraćin

Svečana ceremonija i međunarodna konferencija kojom je označen početak Međunarodne godine stakla održana je od 10. do 12. februara u Ženevi. Među 140 učesnika iz celog sveta bila je i Tijana Pešić iz paraćinskog muzeja, kao član Saveta u okviru radne grupe 14, koja obuhvata stručnjake posvećene zaštiti staklarstva u jugoistočnoj Evropi.

Ceremoniju je, između ostalih, otvorio generalni sekretar UN Antonio Guteres, a potom su istaknuti stručnjaci iz oblasti staklarstva dva dana organizovali predavanja i prateće diskusije.

- Ovo je velika čast za Zavičajni muzej jer je kroz aktivnosti u Međunarodnoj godini stakla otvorena mogućnost za saradnju i razmenu dragocenog iskustva sa kolegama iz Evrope. Dobili smo šansu da staklarsko nasleđe Paraćina i čitave Srbije predstavimo internacionalnoj zajednici, što do sada nije bio slučaj. Ovdašnja inicijativa "Digitalno staklo Srbije" usmerena je na oživljavanje i revitalizaciju staklarstva kroz zaštitu nasleđa, kreativno preduzetništvo i digitalnu umetnost, što je samo početak našeg rada na promociji i očuvanju paraćinskog stakla - naglašava Pešićeva.

Povodom obeležavanja godine stakla, paraćinski muzej planira mnogobrojne aktivnosti, među kojima je, svakako, najznačajnija prezentacija platforme koja podržava pomenutu inicijativu, a neće izostati ni radionice, predavanja i izložbe.

PODODBOR

MEĐUNARODNI savet muzeja (IKOM) je oformio Nacionalni pododbor za staklo, čiji je Tijana Pešić takođe član, pa će - kao predstavnica Zavičajnog muzeja Paraćin, zajedno sa drugim stručnjacima, kustosima i konzervatorima - učestvovati u obeležavanju Međunarodne godine stakla na nacionalnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao