OD početka Karađorđeve bune 1804, cela istorija srpskog naroda posejana je sudbonosnim raskrsnicama, za koje se ne zna koja je značajnija, a u većini slučajeva ni ko ih je sve tu postavio - napisao je svojevremeno Milorad Ekmečić.

Komentari (5)

Perce

02.10.2022. 18:12

Eto izvora mrznje velikih sila prema Srbiji. Mala vec razorena zemlja balkanskim ratovima je pokazala hrabrost, odlucnost i zelju za slobodom. Nezadrzivim prodorom pod vodjstvom velikih vojskovodja: Misica, Stepsnovica i Bojovica pokazala sta Srbija moze kada je njena sloboda u pitanju. Svaka cast velikim i hrabrim borcima. Tako se branila i tako ce se uvek braniti Srbija.

Carica Sveta

02.10.2022. 18:21

Srbi bi stigli do Severnog pola, ako to znači slobodu Srbije. I našu ljudsku i naciinalnu slobodu. Pitam se poslednjih meseci kakve su to države i društva u Evropi koja se plaše tečnog energenta . Kažu, uništiće ih ruski gas. Bože me sačuvaj i sakloni. Na čemu ste zidali te svoje kuće, parlamente, demokratiju, institucije, privredu ako ste tako lako skloni padu. Rastakanju. Ili je ipak nesposobnost političara u pitanju. Ja odmalena znam ko sam, dosledna sam sebi i precima. Neumoljiva kada osetim nepravdu. Izdržljiva. Ne libim se da rušim pravila, ako me neko izazove. To je sloboda. Srpska sloboda. Kao Morava. Kod te reke ništa nije onako kako izgleda.

Nemci ili Austrougari

02.10.2022. 18:27

Neće baš biti da se za 45 dana dogodio slom Nemaca! U Velikom ratu su na srpskim teritorijama ratovali pretežno vojnici Austrougarske, potpomognuti Bugarima kao i Hrvatima muslimnima iz Bosne idr. dok su se uglavnom na silu regrutovani Srbi u austrougarskoj vojsci, kada god se ukazala prilika, predavali i bežali na srpsku stranu!