U SLAVU VELIKANA PRAVNE I SOCIOLOŠKE MISLI: Međunarodni naučni skup posvećen Đorđu Tasiću

Дејан Ристић
Dejan Ristić

24. 09. 2022. u 12:54

U Vranju je otvorena Međunarodna naučna konferencija posvećena životu i radu Đorđa Tasića, jednog od naših najistaknutijih pravnika i mislilaca u periodu između dva svetska rata.

У СЛАВУ ВЕЛИКАНА ПРАВНЕ И СОЦИОЛОШКЕ МИСЛИ: Међународни научни скуп посвећен Ђорђу Тасићу

D. Ristić

Skup organizovan na 130. godišnjicu od rođenja Đorđa Tasića je otvorio gradonačelnik Vranja dr Sobodan Milenković, rekavši da je Đorđe Tasić, kao svestran čovek, dao nemerljiv doprinos razvoju pravne nauke i filozofske misli. 

- Osim što je bio priznat u naučnim krugovima, Đorđe Tasić bio je uvažen i poštovan i od običnog čoveka, jer su ga krasile brojne vrline, među kojima su se isticali skromnost i poštenje. Bio je pravi filantrop, jer je pomagao ljudima kad god je bio u prilici. Zbog svega ovoga njegovo Vranje i Vranjanci veoma se ponose njime - rekao je Milenković.

Učesnike konferencije pozdravili su i Dragana Ilić Marković, predsednica Višeg suda u Vranju, zatim Lucijana Radinović, unuka profesora Đorđa Tasića, kao i predstavnici organizatora prof. dr Dragana Stanojević, dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju, prof. dr Zvezdan Arsić, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i prof. dr Slobodan Miladinović, predsednik Srpskog sociološkog društva. Tokom dana učesnici konferencije izlagaće svoje radove posvećene dr Đorđu Tasiću i njegovom bogatom naučnom opusu.

D. Ristic

Đorđe Tasić je streljan kao antifašista

Svečanom otvaranju konferencije predhodilo je polaganje cveća i venaca na spomen ploču Đorđu Tasiću na zgradi Višeg suda i na spomenik u gradskom parku, kao i otvaranje izložbe posvećene ovom znamenitom Vranjancu. U prostrijama Pedagoškog fakulteta izloženo je 8 panoa koji sadrže fotografije, dokumenta, isečke iz novinskih članaka i naučnih radova profesora Đorđa Tasića, koju su priredili Tomislav Simonović i Miroljub Stojčić, pod pokroviteljstvom Istorijskog arhiva ,,31. januar’’ i Advokatske komore Niš. 

Svi zainteresovani postavku će moći da razgledaju do kraja oktobra. Iz Vranja eksponati se sele u Advokatsku komoru u Nišu, gde će predstavljati stalnu postavku.

Đorđe Tasić je rođen 1892. godine u Vranju. Diplomirao je i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je bio redovni profesor i dekan. Bio je i osnivač i predsednik Društva za sociologiju, upravnik prvog sociološkog instituta u Srbiji, osnivač i prvi urednik časopisa "Sociološki pregled", te urednik ,,Arhiva za pravne i društvene nauke''. Bio je i redovni član Međunarodnog instituta za sociologiju u Parizu. Po dolasku nemačkih okupatora 1941. godine udaljen je sa Univerziteta, dva puta hapšen i držan u logoru na Banjici, te konačno streljan 1943. godine.

Skup "Profesoru Đorđu Tasiću u slavu" organizuju Srpsko sociološko društvo, Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici i Pedagoški fakultet u Vranju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024