PČELARSKA ORGANIZACIJA ZA PRIMER: Otvorene tri sajamske manifestacije u Vranju

Дејан Ристић
Dejan Ristić

18. 09. 2022. u 13:05

Peti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, Treći međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda i Prvi sajam ženskog inovativnog preduzetništva, u Sportskoj hali u Vranju, otvorio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Velimir Stanojević.

ПЧЕЛАРСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ПРИМЕР: Отворене три сајамске манифестације у Врању

D. Ristić

On je istakao da se Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), u prethodnom periodu trudilo se da pčelarima pomogne u smislu subvencija i podsticaja. 

- Pčelarska porodica je najorganizovanija asocijacija u sektoru poljoprivrede i može poslužiti kao primer udruživanja i drugima. Pčelarstvo u Srbiji napreduje i drago mi je da je sve više mladih ljudi koji su nosioci  pčelarske proizvodnje i suguran sam da ima perspektivu - rekao je Stanojević. 

U ime rukovodstva grada obratio se gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, koji je ukazao da je pčelarstvo specifična grana, jer osim interesa i mogućnosti da zaradi, čovek pre svega pokazuje veliku ljubav prema pčelama i pčelarstvu. 

- Sve to neodvojivo je od ljubavi prema prirodi, jer da bi smo imali kvalitetan med i pčelinje proizvode moramo imati zdravu i nezagađenu prirodnu sredinu, kao glavni resurs za sve pčelinje proizvode - poručio je gradonačelnik Milenković.

Prisutnima su se obratili i Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje dr Jovan Tucakov iz Sokobanje, dr Rodoljub Živadinović, predsesdnik SPOS –a i Snežana Nedeljković, koordinatorka projekta ,,Preduzetništvo – način života’’. Pored izložbe proizvoda, na sajmu, koji traje dva dana, organizovan je i niz predavanja i tribina. 

Inače, organizatori sajma su Savez pčelarskih organizacija Srbije i Grad Vranje, uz podršku Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Društvom pčelara ,,Matica“ iz Vranja, Udruženjem za lekovito bilje dr Jovan Tucakov iz Sokobanje, Biljnom apotekom dr Nikolić i Regionalnom razvojnom agencijom Pčinjskog okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024