POVRATAK U BUDUĆNOST 200 NA SAT: "Novosti" sa kineskim i srpskim građevinarima brze pruge na relaciji Novi Sad-Subotica (FOTO/VIDEO)

Jovanka Simić

19. 09. 2022. u 16:00

VIŠE od milion putnika u proteklih šest meseci putovalo je brzom prugom na relaciji Beograd – Novi Sad otkako je 19.marta Soko,prvi brzi voz u istoriji srpske železnice prispeo u obnovljenu novosadsku Železničku stanicu,brzinom koja je na mahove iznosila i za naše prilike neverovatnih 200 kilometara na sat.

ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ 200 НА САТ: Новости са кинеским и српским грађевинарима брзе пруге на релацији Нови Сад-Суботица (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Uporedo,dok skupocene i udobne Štadlerove kompozicije munjevito prevoze Novosađane i Beograđane (razdaljinu od 74,9 kilometara, Soko „preleti“ za 36 minuta,a regio – vozovi 55 do 57 minuta jer staju na svakoj stanici), odvijaju se radovi na celoj deonici od Novog Sada, preko Stepanovićeva, Kisača, Zmajeva, Vrbasa, Lovćenca i Bačke Topole sve do Subotice.

Glavni izvođač radova na trasi Novi Sad – Subotica (Kelebija) su Kompanije „Krik“ i „China Communications Construction Company“. Angažovani su i podizvođači dve kineske kompanije koje po potrebi u posao uvode i srpske podizvođače.

Na gradilištu kod Železničke stanice u Novom Sadu železničke stanice u Novom Sadu uspostavljaju se novi koloseci a uporedo traje izgradnja nadvožnjaka nekoliko stotina metara dalje u Partizanskoj ulici u ovom gradu jer dosadašnji ne odgovara standardima brze pruge. Novi nadvožnjak biće zapravo dupli most sa po dva koloseka,a raspon konstrukcije iznosiće 42 metra.U toku je izlivanje temelja budućeg nadvožnjaka.

Aleksandra Milosavljević, master inženjer građevine i asistent na ovom projektu kaže da se svi radovi odvijaju po planu i upućuje zahvalnost Novosađanima na razumevanju zbog saobraćajne gužve koja se povremeno stvara zbog zatvaranja Partizanske ulice.

- Građani Novog Sada su svesni da radimo nešto što će na kraju biti dobrobit za njih i sve njihove sugrađane – kaže inženjerka Milosavljević.

Njen kolega inženjer Đang Vej (Jiang Wei)ističe da je veoma zadovoljan saradnjom sa srpskim radnicima. Svi zajedno bili su proteklih letnjih meseci veoma marljivi na gradilištu uprkos neočekivano visokim temperaturama. Ispoštovani su,pritom,svi pravilnici za rad u takvim uslovima.Takođe,susreli su se i sa obilnim kišama što je iziskivalo dodatni napor svih zaposlenih da se radovi nastave prema projektovanom planu.

Trasa od Novog Sada do Kelebije dugačka je 108 kilometara i zahtevnija je od prethodne koja je povezala srpsku prestonicu i centralni grad Vojvodine.Od novosadske stanice do Kelebije uklanjaju se stari koloseci i kontaktne mreže.U toku su pripremni radovi,a radiće se najpre faza do Lovćenca, dugačka pedesetak kilometara.Pored radova na infrastrukturi, do Lovćenca će biti izgrađeno i 16 nadvožnjaka.

Trenutno se demontira kolosek na stanici u Kisaču, priprema se i pothodnik. Takođe,u toku je demontaža kontaktne mreže u Zmajevu, ali se mnogi od ovih radova odvijaju i u Stepanovićevu i Lovćencu.Železničke stanice u ovim mestima neće biti srušene nego restaurirane.

Kod Vrbasa u toku su pripremni radovi za izgradnju podvožnjaka. Građevinska inženjerka Nevena Marković kaže da će na ovom delu deonice biti izgrađen potpuno novi deo buduće pruge .Dalje,na deonici od 16 kilometara koja vodi prema Lovćencu, od početka avgusta radi se konzervacija tla i detaljna priprema donjih slojeva puta.

Veljko Kovačević,asistent odgovornog inženjera, kaže da su vremenske nepogode donekle usporile dinamiku radova, ali više od tridesetak radnika svakodnevno na trasi čine sve da u predviđenom roku radove privedu kraju.

Na glavnoj železničkoj stanici u Subotici, počelo je uklanjanje starih koloseka.Do Kelebije, biće postavljeno 28 kilometara novih šina.Inženjer Zorica Jovanović, inženjer kineske kompanije koja je izvođač radova na potezu do buduće stanice Lovćenac – Mali Iđoš -Subotica -Kelebija ističe da je reč o prvoj fazi radova za grad Suboticu.Po završetku ovih,glavnih radova, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture rekonstruisaće ovdašnju železničku stanicu.

Prema planu će voz iz Beograda da stigne u Železničku stanicu u Kelebiji na granicu sa Mađarskom.Sa mađarske strane građevinari će svoju prugu od Budimpešte da „dovedu“ na granicu sa Srbijom.Time bi najveći i najznačajniji infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope ,brza pruga Beograd – Budimpešta, bio završen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove