DA LI SRBIJI PRETE POPLAVE? Meteorolog otkrio kakvo vreme nas čeka sledeće nedelje, pa pomenuo zimu

Tanjug

18. 09. 2022. u 19:55

METEOROLOG Slobodan Sovilj, komentarišući poplave koje su zadesile Hrvatsku, kaže da ta opasnost ne postoji kada je Srbija u pitanju jer je oblačni sistem značajno oslabljen.

ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТЕ ПОПЛАВЕ? Метеоролог открио какво време нас чека следеће недеље, па поменуо зиму

Foto: P. Milošević/M. Anđela/Profimedia/Ilustracija

- Oblačni sistem koji je donosio zapadnom Balkanu tako velike količine kiše praktično se u toku prethodnog dana i noći premestio preko Srbije ali značajno oslabljen. U naredna tri, četiri dana očekujemo prolazna naoblačenja, međutim padavine iz ovih naoblačenja biće znantno slabijeg intenziteta nego i proteklih dana u Srbiji - rekao je Sovilj.

On je naveo da je sneg koji je jutros pokrio visoke planinske predele uobičajen za ovo doba godine, posebno kada je reč o mestima iznad 1.500 m nadmorske visine.

- Padavine su već prestale i snežni pokrivač će se istopiti. Iako se hladan period produžava na višim planinama u narednih sedam dana jutarnje temperature biće u domenu slabog mraza, od minus tri do nule, dok će maksimalne biti od pet do 10 stepeni - rekao je Sovilj.

Slobodan Sovilj/Foto: Printscreeen/RTS

Što se tiče osnovnih karakteristika jeseni, kako kaže ona će biti nešto toplija u odnosu na prosečne vrednosti, i oktobarska temperatura će biti od 13 do 16 stepeni, a na nivou cele sezone se očekuje pozitivno odstupanje temperature od plus jedan stepen.

On je istakao da će padavine biti u granicama prosečnih vrednosti.

Hladan period sa svežim jutrima i dnevnom temperaturom od 15 do 20 stepeni će se, kako je rekao, zadržati do 25. septembra kada nas krajem meseca očekuju ponovo temperature od 27 i 28 stepeni.

Sovilj je kazao da je RHMZ već izdao preliminarne prognoze za predstojeću zimu, i da se po njima predviđa nešto hladnija zima, ali da se precizne prognoze očekuju tek krajem novembra, odnosno početkom decembra.

- Prema trenutnim procenama ova zima će biti nešto hladnija od prethodne. Preliminarno se predviđa 40 do 65 mraznih dana u nižm predelima i sedam do 20 ledenih dana. Srednja zimska temperatura od nula do četiri stepena, a količina padavina od 100 do 160 mm. Svakako će konačna prognoza za zimu biti izdata krajem novembra, početkom decembra, ali prema ovim preliminarnim očekuje nas hladnija zima u odnosu na prethodnu - zaključio je Sovilj.

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: SA NEBA DOSKOČILI U LJUDSKA SRCA - Veterani iz 63. padobranske brigade ugostili kolege iz regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MI, SRBI... Dragan Stojković Piksi posle meča Srbija - Kamerun: Pretpostavljam da su mnogi oduševljeni!