POBITI SRBE U NAJKRAĆEM ROKU: Italijanska svedočenja iz 1941. godine

V. N.

17. 08. 2022. u 20:00

1. DANA 21. MAJA kod komandanta divizije "Sassari" u Kninu došle su tri osobe, među kojima i otac ŠIMIĆ, fratar franjevačkog reda, rekavši mu da ih je Vlada u Zagrebu ovlastila da u okrugu Knina preuzmu civilnu vlast.

ПОБИТИ СРБЕ У НАЈКРАЋЕМ РОКУ: Италијанска сведочења из 1941. године

Istraživač Mila Mihajlović

Na pitanje kakva je linija njihove politike, u ime sve trojice je odgovorio fratar ŠIMIĆ: "Pobiti sve Srbe u najkraćem mogućem roku." Pošto mu je podvučena težina takve izjave i zamisli, tim više jer je izrečena od strane sveštenog lica, trojica individua su se cinično nasmejala i odgovorili da će učiniti to što su njima Srbi dvadeset godina radili.

2. U MESTU VELjUN, distrikt Slunj, ustaše su uhapsile pravoslavnog sveštenika, Srbina, oca Branka Dobrosavljevića i naredili mu da iskopa grob za svog sina, srednjoškolca. Kada je završio sa kopanjem groba, pred njega su doveli sina tako izmrcavenog da je mladić pred ocem i mučiteljima na mukama izdahnuo. Videvši to, ustaše su ocu naredile da, pošto sveštenik, mrtvom sinu očita opelo. Čitajući opelo, otac BRANKO se tri puta onesvestio, ali su ga ovi udarcima kundaka naterali da opelo do kraja dovrši, pa ga onda ubili tu, pokraj sina.

3. U GOSPIĆU, avgusta meseca, ustaše su uhapsile, zajedno sa sinom starim 16 godina, izvesnog Dukića, bogatog lokalnog pravoslavca. Posle nekoliko dana, došli su kod Dukićeve žene, pitajući je ko joj je draži: muž ili sin. Pošto je žena odgovorila da joj je draži sin, ustaše su je upitale da li bi bila voljna da im preda sve što ima, a oni će joj zauzvrat sinu poštedeti život. Žena im je odmah sačinila pismenu izjavu o cesiji sveg imanja. Na to su ustaše zatražile da im žena preda svoju četrnaestogodišnju kćer. Kada se žena pobunila i počela da viče, ustaše su joj pokazale iskopane sinovljeve oči i pitale je da li ih prepoznaje.

(Mila Mihajlović)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!