SADISTIČKO IŽIVLJAVANJE USTAŠKIH ZLOČINACA: „Bacio je bebu od šest meseci u vazduh, koja je potom pala na nož“

V. N.

17. 08. 2022. u 18:00

DRAGOJE LUKIĆ kaže: "Jasenovačko stratište, to nepresušno jezero bola, koje se od Krapja do Stare Gradiške prostire na površini od 210 kvadratnih kilometara, progutalo je više od 10.340 dječaka i djevojčica čija su imena do sada utvrđena.

САДИСТИЧКО ИЖИВЉАВАЊЕ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНАЦА: „Бацио је бебу од шест месеци у ваздух, која је потом пала на нож“

Imala je plavu kosu

Među njima je 5.683 malih Kozarčana. Međutim, koliko je tačno ubijeno djece u Jasenovcu, gdje je granica između života i smrti bila potpuno izbrisana, vjerovatno se nikada neće saznati. Ali, već sada se pouzdano zna da su u ovom paklu smrti bile najstrašnije. Kako su se ustaški zločinci sadistički iživljavali nad djecom pokazuje zapis sa svjedočenja Ljube Vranješa, logoraša iz Jasenovca: "Jedna žena držala je na grudima dijete staro možda šest mjeseci. Naišli su Ljubo Miloš i Ante Vrban. Miloš se obratio ženi: - Molim vas, da li bi ga dozvolili meni? Uzeo je dijete i počeo govoriti kako je lijepo.

Onda se okrenuo Anti Vrbanu i komandovao: - Nagotovs! Vrban je izvadio kamu, a Ljubo Miloš je bacio dijete u vazduh i ono je palo na isukani Vrbanov nož. Majka je vrisnula i potrčala prema djetetu, ali ju je Ljubo Miloš presreo, zgrabio za kosu i zaklao. Onda se Ljubo Miloš okrenuo prema meni i upitao: - Da li si nešto vidio i čuo? Rekao sam da ništa nisam vidio. Miloš je onda viknuo da se gubim na posao i ja sam se brzo udaljio, preneražen i prestrašen." Na suđenju Ljubi Milošu, jednom od najkrvavijih komandanata jasenovačkog logora, 13. jula 1948, jedno od pitanja sudije bilo je: - Šta se radilo i kako se postupalo sa djecom? - Ona su takođe likvidirana na isti način kao i odrasli. U razgovoru sa fra Majstorovićem doznao sam da je djecu mnogo teže ubijati nego odrasle. - Zašto? - Jer dijete ima mnogo jači život nego odrastao čovjek. - Kako je on to znao? - On je to radio - rekao je Miloš."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas