ODOLEVA 200 GODINA: Restauratorski radovi na crkvi brvnari u Cvetkama kod Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

10. 08. 2022. u 09:16

ZAHVALJUJUĆI sredstvima iz gradskog budžeta, ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo realizuje projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na crkvi brvnari u selu Cvetke na padinama Kotlenika, nedaleko od grada na Ibru, kako bi sačuvao autentičan izgled ovog značajnog spomenika kulture.

ОДОЛЕВА 200 ГОДИНА: Рестаураторски радови на цркви брвнари у Цветкама код Краљева

Foto G. Šljivić

Crkva brvnara u selu Cvetke sagrađena je početkom 19. veka i posvećena je Svetoj Bogorodici. Podignuta na mestu starije crkve brvnare, koja je stradala u vreme borbi za oslobođenje od Turaka. Legenda kaže da su je, zapravo, meštani za jednu noć preneli iz susednog sela Obrve, kako bi je spasli od turskog pustošenja i paljenja i potom je postavili na ovom skrivenom, šumovitom mestu na obroncima Kotlenika. U porti crkve nalaze se zvonik, spomenik i spomen-soba čuvenog Karađorđevog megdandžije Jovana Kursule, brojni krajputaši kao i noviji hram Svetog apostola Pavla, podignut 1964.

Foto G. Šljivić

- Uspeli smo da sprovedemo radove na zaštiti krovnog pokrivača i krovne konstrukcije koja je bila delimično oštećena. Obavili smo zamenu oštećenih delova kako bismo sačuvali autentičnost arhitekture. Crkva je u potpunosti zaštićena sredstvima protiv crvotočine i premazima koji će impregnirati drvo kojim je sagrađena. Izvedeni su i pripremni radovi za postavljanje poda, a predstoji nam postavljanje originalnih ploča kvadratnih dimenzija u unutrašnjosti crkve - kaže Katarina Grujović Brković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Prema njenim rečima, današnja crkva brvnara sagrađena je 1824. godine, o čemu postoji podatak iz arhivske građe koji svedoči o tome da je u tom periodu majstoru isplaćeno 500 groša i 20 para za izgradnju. Popravljana je i dorađivana do 1880, kada je dobila današnji izgled.

Foto G. Šljivić

- Veoma je značajan njen ikonostas koji se do danas čuva u crkvi i koji potiče iz starije crkve iz 1812.  - naglašava direktorka Zavoda. - O tome nam svedoči izuzetno značajan zapis na jednoj od prestonih ikona na ikonostasu koji pokazuje da je vojskovođa iz Prvog srpskog ustanka Lazar Mutap, stradao 1815, prvobitnoj crkvi poklonio ikone.

Foto G. Šljivić

VOJVODA KURSULA

U porti crkve u Cvetkama nalazi se i grob vojvode Jovana Petrovića Kursule, jednog od najvećih srpskih junaka, čuvenog megdandžije i Karađorđevog saborca u Prvom srpskom ustanku. Slavni vojvoda živeo je jedno vreme u Cvetkama gde je i sahranjen pošto je podlegao ranama zadobijenim u boju na Deligradu 1813. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OKTOBAR JE PRELEP ZA ODMOR U HURGADI: Ovaj hotel ima sve – luksuz, plažu, golf terene, dobru hranu i još bolju uslugu