VUK I DALJE BEZ OBNOVE: Spomenik reformatoru srpskog jezika godinama u katastrofalnom stanju

S. V.

15. 04. 2022. u 09:50

OBNOVA zapuštenog spomenika Vuku Karadžiću, koji se nalazi na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove, uskoro bi trebalo da počne. To će biti prvi radovi posle 25 godina, koliko je prošlo od poslednjeg umivanja bronzane skulpture i postamenta koji krase ovu beogradsku raskrsnicu od 1937. godine.

ВУК И ДАЉЕ БЕЗ ОБНОВЕ: Споменик реформатору српског језика годинама у катастрофалном стању

Bronzana skulptura takođe mora na restauraciju, Foto M. Anđela

Monument reformatora srpskog jezika u veoma je lošem stanju. Na bronzani kip nataložile su se naslage prljavštine i čađi, ne samo zbog neodržavanja nego i zato što je ovde veoma prometno. Pored Vukovog spomenika saobraćaj ne staje, a ovuda dnevno prođe nekoliko hiljada automobila, autobusa, kombija, komunalnih vozila... Takođe, neophodna je i obnova slova, jer se natpis "Vuku, srpski narod" jedva nazire čak i ako ste na nekoliko centimetara od postamenta.

Kako je "Novostima" rečeno u Zavodu za zaštitu spomenika, završen je projekat obnove Vukovog spomenika, koja predviđa sanaciju i konzervaciju bronzane skulpture, te zamenu devastirane kamene obloge postamenta.

- Očekujemo saglasnost nadležnog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture - objašnjavaju za naš list u Gradskom zavodu. - Radovi mogu da traju od tri do pet meseci, u zavisnosti od vremena potrebnog za radioničku obnovu bronzane skulpture i usklađenosti sa obnovom okolnog partera.

Foto M. Anđela

U nezavidnom stanju je i trg oko Vukovog spomenika, kao i ulaz u podzemnu železnicu. Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa nije utvrđeno ko je nadležan za održavanje ovog platoa. Napukle kocke se klate, betonske saksije su oštećene, išarane i "dekorisane" žvakama i nalepnicama.

Iako je pre nekoliko dana najavljeno da će država uložiti oko tri miliona evra u obnovu podzemne stanice "Vukov spomenik", nije precizirano da li to podrazumeva i obnovu podzemnog prolaza ka Ulici kraljice Marije, koji je prljav i prepun smeća. Beskućnici ovde spavaju, koriste pothodnik kao toalet, a malobrojni prolaznici se guše u smradu dok gaze po otpacima kako bi prešli na drugu stranu ulice. Više je onih koji izbegavaju tu prečicu i gore, na pešačkom, čekaju da "preseku" Ruzveltovu.

Foto M. Anđela

Otkriven 1937. godine

SPOMENIK Vuku Karadžiću svečano je otkriven 7. novembra 1937.godine, povodom proslave 150 godina od njegovog rođenja. Delo je istaknuto srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Postament je bio prvobitno obložen pločama jošaničkog granita. Sredinom devedesetih godina prošlog veka, u okviru radova na izgradnji stanice podzemne železnice i parternom uređenju Parka Ćirila i Metodija i prostora na uglu Bulevara i Ruzveltove, monument je demontiran i potom ponovo montiran uz ugradnju neadekvatne i nekvalitetne kamene obloge postamenta. Utvrđen je za kulturno dobro 1965. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024