OBNOVLJENA RIMSKA KARAULA: Restauriran značajni arheološki lokalitet Mora Vagei u Mihajlovcu kod Negotina

S. M. J.

23. 07. 2022. u 08:40

NA lokalitetu Mora Vagei u Mihajlovcu kod Negotina, s kraja trećeg i početka četvrtog veka, drugu godinu zaredom rađeni su konzervatorsko-restauratorski radovi kako bi se ovo vojno utvrđenje koje je u doba Rimskog carstva čuvalo granicu na Dunavu, sačuvalo od zuba vremena.

ОБНОВЉЕНА РИМСКА КАРАУЛА: Рестауриран значајни археолошки локалитет Мора Вагеи у Михајловцу код Неготина

Foto S. M. Jovanović

Ova vojna karaula koja je obnovljena u šestom veku za vreme cara Justinijana izgrađena je na nekadašnjoj levoj obali Kameničkog potoka, kod samog njegovog ušća u Dunav, na mestu tadašnjeg rimskog puta koji je vodio iz Egete u veliki rimski grad Akves.

- Sam lokalitet ima kulturne slojeve od neolita, preko bronzanog doba, pa prvog veka nove ere, rimske civilizacije, pa trećeg i četvrtog veka, do šestog veka kasne antike. To su sve nalazi koji su ovde nađeni. Izgled koji sada ovde vidimo tiče se šestog veka, poslednje odbrane rimske granice pod Justinijanom i ovo predstavlja jedan kvadriburgijum sa kulom u sredini. Tu su bile i podrumske prostorije. U utvrđenju je mogao određeni broj vojnika da bude smešten, koji se smenjivao. Na pet do deset kilometara bilo je drugo, pa treće, četvrto utvrđenje. Oni su između sebe komunicirali kurirskom poštom ili svetlosnim signalima i na taj način čuvali granicu koja je bila na ovoj obali Dunava - kaže arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu.

Gordan Janjić, Foto S. M. Jovanović

Restauratorsko-konzervatorske radove na ovoj građevini, koje je finansiralo Ministarstvo kulture, obavila je firma "Tasić Mitre d.o.o." iz Smedereva uz stručni nadzor stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i Muzeja Krajine.

- Ovo je druga godina kako se rade rekonzervatorsko- restauratorski radovi na arheološkom nalazištu Mora Vagei. U pitanju je vojna karaula 18,5 puta 18,5 metara koja je davne 1981. istraživana arheološki, a potom je vrlo brzo urađena i konzervacija. Međutim, pod uticajem atmosferskih prilika ta konzervacija je postala trošna, došlo je do nekakvih promena, devastacije donekle, pa je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, na inicijativu Muzeja Krajine pre nekoliko godina pokrenuo projekat rekonzervacije i rekonstrukcije kod Ministarstva kulture Republike Srbije, dobio sredstva dve godine zaredom, a izvođači radova su posle izvedenog tendera došli i radili i prošle i ove godine na rekonzervaciji ovog lokaliteta - dodaje Janjić.

BAŠTINA

LOKALITET Mora Vagei jedno je od utvrđenja duž Rimske vojne granice na Dunavu u Srbiji koji se nalazi na preliminarnoj Listi svetske baštine i jedino sačuvano vojno utvrđenje na Dunavskom limesu, na utvrđenoj vojnoj granici, na celoj obali Dunava od Bezdana do ušća Timoka u Dunav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)