OČISTITE PUTEVE ZA EVAKUACIJU: Reč stručnjaka - Kada se beži od požara, a kada se ostaje u stanu?

Novosti online

22. 07. 2022. u 22:51

OD početka godine, u Srbiji je čak desetoro ljudi stradalo u požarima, a vatrogasci su spasli njih četrdeset četvoro.

ОЧИСТИТЕ ПУТЕВЕ ЗА ЕВАКУАЦИЈУ: Реч стручњака - Када се бежи од пожара, а када се остаје у стану?

Foto: N. Skenderija

Ivan Aranđelović, profesor Mašinskog fakulteta kaže da je najvažnije da se u zgradama na putevima za evakuaciju nikad ne drži otpadni materijal. Aranđelović ističe da se uvek beži naniže i ako možemo da pobegnemo.

Ivan Aranđelović je izjavio je da su protivpožarni alarmi u Beogradu regulisani dosta davno, odlukom Grada iz 1983. godine za objekte od četiri sprata, pa naviše.

- Dosta je starih objekata i obaveza je stambene zajednice, a upravnik zgrade je odgovoran je za sprovođenje redovnih pregleda tih sistema - navodi Aranđelović,naglašavajući da je prva obaveza za objekte posedovanje protivpožarnih aparata, jedan po spratu. - Za objekte koji su viši od 30 metara, odnosno čija je visina najvišeg sprata viša od 30 metara, da ne postoji pozicija u objektu koja je udaljena od vatrogasnog aparata više od 20 metara.

Najvažnije je, kaže, u zgradama je da se na putevima za evakuaciju nikad ne drži otpadni materijal, bicikli, delovi nameštaja, saksije sa cvećem.

- Neko može da strada od tih naših delova nameštaja, saksija sa cvećem - ističe Aranđelović.

Novi objekti, dodaje, imaju protivpaničnu rasvetu koja bi trebalo da se kontroliše najmanje dva puta godišnje, a organizacija toga pripada upravniku zgrade. Na pitanje ako moramo da bežimo iz zgrade, kako da izbegnemo opasnu situaciju, Aranđelović ističe da se uvek beži naniže i ako možemo da pobegnemo.

- Ako je hodnik pun dima, onda je bolje da se vratimo u stan i izvršimo zaptivanje nekim mokrim peškirima ili kaputima da bi dim, od kog se najčešće strada, u što manjoj meri uđe u stan. Ako dim ide preko fasade, onda se radi suprotno, zaptivaju se prozori i povlačimo se u najudaljeniju prostoriju - navodi Aranđelović.

Ukazuje da ni stare zgrade nisu nebezbedne, kada se održavaju. Ističe da je najvažnije je da ne držimo otpadni materijal po hodnicima.

- Zakonska je obaveza da sisteme koje imamo u zgradi, rasvetu, hidrantske instalacije i sisteme održavamo i proveravamo redovno. To vam je u principu dva puta godišnje - ističe Aranđelović.

Na pitanje šta kao pojedinci ne smemo da radimo da do požara ne bi došlo, ukazuje da moramo da vodimo računa o instalacijama, koristiti ispravne uređaje, ne koristiti oštećene kablove ili uređaje.

- Sve ono što je staro ili vidljivo oštećeno ne uključivati u električnu mrežu. Stavljati osigurače, ali ne licne - zaključuje Aranđelović.

BONUS VIDEO - TRAGEDIJA NA VIDIKOVCU: Žena stradala u požaru

(RTS)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri