ŽAKLINA "VEZE" KAMENE GOBLENE: Tražeći utehu zbog gubitka beba, domaćica iz Vranjske Banje osmislila neobična umetnička dela (FOTO)

J. STOJKOVIĆ

14. 07. 2022. u 10:57

ZRNO po zrno pogača, kamenčić po kamenčić umetnost!

ЖАКЛИНА ВЕЗЕ КАМЕНЕ ГОБЛЕНЕ: Tражећи утеху због губитка беба, домаћица из Врањске Бање осмислила необична уметничка дела (ФОТО)

Foto J. Stojković

Ovako, uz neizbežan osmeh, Žaklina Antanasijević (52), domaćica iz Vranjske Banje, objašnjava svoj neobičan hobi - pravljenje "kamenih goblena", koji neke iznenade, neke ostave bez teksta... Sigurno je samo da malo ko ostane ravnodušan prema nečemu što je, kako kaže, sama stvorila kako bi kroz umetnost lečila dušu.

- Sve je počelo pre 25 godina i danas ne znam broj ovih, kako volim da ih zovem, kamenih goblena, koji su mnoge usrećili i koji krase mnogobrojne domove širom sveta, ali i pravoslavne hramove u našoj zemlji - kaže Žaklina.

Žaklina Antanasijević, Foto Privatna arhiva

Kada je upoznaju i vide njeno nasmejano lice, ljudi nikada ne bi mogli da naslute kakvu patnju u srcu nosi ova žena. Rođena je i živi u Vranjskoj Banji, majka je odraslog sina, ali sa sobom nosi tugu u srcu jer je jedna od majki koja sumnja da su joj deca ukradena posle porođaja. Reč je o dve devojčice, bliznakinje.

- Kada bijete takvu bitku za istinu, a istovremeno vas ceo svet gleda kao da ste poludeli jer su vam deca umrla, onda nema drugog načina osim da svoju bol, veru i nadu da ćete nekada zagrlitii otetu decu pretočite u nešto. Svaka od ovih slika je bukvalno sastavljana kamenčić po kamenčić, a kamen je za mene nešto vrlo bitno, on je upijač mojih emocija - kaže ova samouka umetnica iz Vranjske Banje.

Foto J. Stojković

Foto J. Stojković

Žaklina objašnjava da njeni kameni gobleni predstavljaju spoj dve tehnike jer se ne mogu nazvati ni peskarenjem, ni mozaikom. Kaže da nije umetnica niti želi da polemiše o umetničkoj vrednosti svojih slika. Ipak, kroz šalu se priseća da su njeni najbliži bili vrlo zabrinuti kada je počela da dovlači kamenje u kuću.

- Za mene kamen nije samo kamen, tekstura, boja, nijansa. Hodala sam i sakupljala kamenje po Banji, potom ga lomila i obrađivala i od toga pravila moje goblene. Nikada nisam reklamirala svoj hobi. Više sam poklonila nego prodala slika, ali, prosto je, ona čuvena reklama "od usta na usta" učinila svoje - priča ova žena.

Inspiracija su joj ljudi, događaji, pejzaži. Radi i po narudžnbini, ali postoji nešto što je dirne i ti su joj radovi, kako kaže, najuspešniji.

- Prva slika koju sam uradila je lik Svetog Save. Bio je to poklon mom prijatelju iz Beograda. Nisam mogla da verujem da sam uspela da tu sliku tako uradim, ali, nažalost, nemam ni fotografiju tog svog prvog dela - kaže Žaklina.

Potom su se nizali radovi, ona je radila ne misleći o tome da je to neki posao, svoju tugu je utapala u kamen i retko kome o tome govorila.

- Sada više kupujem kamenčiće nego što ih "dovlačim" u kuću. Ponekad mogu za jedan dan da uradim sliku, a ponekad to traje danima. Nema pravila, ali uglavnom ih radim u jednom dahu, na već pripremljenom ramu i lesonitu - priča Žaklina.

Foto J. Stojković

SAN OBEZBEDIO PLAĆANjE VOZAČKOG

ŽAKLINA nam priča da nikada nije mnogo razmišljala kako da proda svoje radove, jer su za nju mnogo više od novca. Priseća se, ipak, da se dešavalo da joj baš kameni gobleni ostvare planove kad im se najmanje nadala.

- Sanjala sam da me neko pita umem li da uradim Bogorodicu Trojeručicu. Čim sam ustala, počela sam da je radim i bila je božanstvena. Pojavio se kupac, pa sam sebi uplatila vozački.

I U HRAMU SVETOG SAVE

MNOGE je ikone urađene kao kamene goblene, Žaklina poklonila crkvama širom Srbije.

Srećna je što se jedna nalazi u Hramu Svetog Save u Beogradu. Kaže i da bi volela da nekom prenese svoje znanje, ali još se niko nije interesovao. Dok se neko ne pojavi, naša sagovornica je, kako kaže, ispunjena jer stvara nešto što ljudima donosi radost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu