SVOJE CRTEŽE VEZE NA ĐERĐEFU: Nišlijka Anđelija Stančulović (17) u vreme korone otkrila novi hobi

Jelena Ćosin

16. 05. 2021. u 08:50

NIŠLIJKA Anđelija Stančulović (17), učenica trećeg razreda nemačko-srpskog odeljenja Prve niške gimnazije "Stevan Sremac", višak slobodnog vremena usled epidemije i mera, rešila je da ne provodi uz računar i telefon poput većine njenih vršnjaka, već da nauči nešto novo.

СВОЈЕ ЦРТЕЖЕ ВЕЗЕ НА ЂЕРЂЕФУ: Нишлијка Анђелија Станчуловић (17) у време короне открила нови хоби

Foto J. Ćosin

Tražeći hobi koji bi mogao da joj kvalitetno preokupira vreme, zainteresovala se za ručni vez na tekstilu.

Foto J. Ćosin

BUDUĆI da talenat za crtanje već ima, tražila je uz šta bi mogla da ga uklopi. Godinu dana kasnije ova sedamnaestogodišnjakinja već je usavršila zanat i sada veze svoje crteže na đerđefu (okvir preko kojeg je nategnuto platno). Ima i svoju stranicu na društvenoj mreži, gde izlaže svoje radove, a, kako kaže, nešto uspe i da proda i tako zaradi za džeparac.

- Prošle godine smo mnogo vremena provodili u kući. Da bih prekratila to vreme izolacije, počela sam da tragam za novim hobijem. Vez mi se učinio zanimljiv zato što volim da crtam, a crtež je osnova svakog mog izvezenog rada. Počela sam bukvalno od nule, jer nisam imala ništa od pribora, čak ni konce. Kada sam nabavila sve što mi je bilo potrebno i počela da radim, shvatila sam da mi se ovaj posao dopada i odlučila sam da ne odustanem od toga - priča nam Anđelija.

JEZICI

OSIM što je veoma talentovana za crtanje i slikanje, ova gimnazijalka ima i izuzetan dar za jezike. Odlično govori nemački, engleski, italijanski i latinski, iz kojeg je na državnom takmičenju postizala izuzetne rezultate.

ONA nam otkriva da vez ipak nije tek tako stigao u njen dom. Bilo je tu, kaže, malo genetike, ali je "Jutjub" odigrao najvažniju ulogu, jer je preko njega naučila prve korake.

 Anđelijin vez na platnu, Foto Privatna arhiva

- Moja baka je krojačica u Narodnom muzeju, tako da sam od nje nasledila kreativnost, ali u mojoj porodici se vezom niko ne bavi tako da sam najviše naučila preko tutorijala sa "Jutjuba" i drugih internet platformi. Nije bilo teško, sve je lepo objašnjeno. Potrebno je samo malo strpljenja - kaže Anđelija.

Vez joj, priznaje, ne predstavlja veliku obavezu, jer to radi uglavnom uveče. Dok jednostavne motive izveze za dva do tri sata, za one malo komplikovanije mora da izdvoji i do deset sati rada.

Na instagram-stranici na kojoj postavlja fotografije izveženih slika, sada ima 800 pratilaca, što smatra svojim uspehom, s obzirom na to da se vezom ozbiljnije bavi tek šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave