HILANDAR I NA ZLATIBORU: Naša svetinja dobila 70 hekatara za izgradnju obrazovno-duhovnog centra

Boris Subašić

09. 07. 2022. u 19:11

SVETA srpska carska lavra Hilandar na Svetoj Gori dobila je od Skupštine opštine Čajetine svoj prvi metoh u Srbiji posle Drugog svetskog rata na Zlatiboru.

ХИЛАНДАР И НА ЗЛАТИБОРУ: Наша светиња добила 70 хекатара за изградњу образовно-духовног центра

Foto: B. S.

Darovni dokument je u petak, 8. jula, svečano uručen arhimandritu Metodiju, hilandarskom igumanu.

Odluku o prenosu vlasništva nad 70 hektara zemljišta na lokalitetu Vodice Nemanjinoj i Savinoj zadužbini na Atosu predao je predsednik čajetinske opštine Milan Stamatović.

- Na Hilandaru se čuvaju povelje drevnih careva, od Alekseja Trećeg Komnina, preko naših svetih Nemanjića, tu su i povelje ruskih careva, moldavskih vladara i drugih, a među njima će se ravnopravno naći i ova povelja koju ste nam danas uručili. U tipiku koji nam je ostavio Sveti Sava obavezao nas je da sve ono što se stekne sa velikom pažnjom i čuvamo, tako da će i ovaj dar Opštine Čajetina ostati u trajnom vlasništvu manastira Hilandara i nećemo ga nikada otuđiti. Potrudićemo se da ovom darovanom zemljištu damo najveći smisao, i duhovni i nacionalni - rekao je arhimandrit Metodije.

VLADA POMOGLA

PREDSEDNIK čajetinske opštine Milan Stamatović naglasio je na svečanosti da je i Vlada Srbije učinila dobro delo jer je "prepoznavši javni interes, vlasništvo nad državnim zemljištem prenela na Opštinu, a ona na manastir Hilandar".

Kao uzdarje Hilandaraca on je opštini Čajetina poklonio jedan od samo 10 otkovanih zlatnika sa likom Svetog kralja Milutina namenjenih isključivo onima koji nastavljaju njegovo veliko ktitorsko delo. Čajetinska opština je zemljište darovala za izgradnju naučno-obrazovnih kampova, a iguman Metodije kaže da je njihov cilj "obrazovanje mladih i njihovo upoznavanje sa pravoslavnom duhovnošću, podsećanje na veliku istoriju našeg naroda, ali i na veliku ljubav prema svim drugim narodima".

- Prilikom jedne posete Hilandaru arhimandrit Metodije je predložio da na Zlatiboru napravimo nešto ozbiljnije, dugoročnije, da napravimo jedan obrazovni i duhovni centar, da saberemo srpski narod, našu decu. Odluka da ovo zemljište dodelimo manastiru Hilandar je jedna od najvažnijih odluka koje smo doneli jer je to projekat koji nema vremensko ograničenje i pod rukovodstvom naše braće sa Hilandara može da traje vekovima - rekao je Stamatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)