"OČEKUJE NAS OZBILJNIJE ZAHLAĐENJE" Klimatolog Đurđević najavljuje konačan kraj ovog toplotnog talasa

Novosti onlajn

03. 07. 2022. u 11:30

TOPLOTNI i temperaturni rekordi oboreni su proteklih dana ne samo u Srbiji, već i u mnogim evropskim državama. Krajem nedelje izaći ćemo iz ovog dugog toplotnog talasa kada nas očekuje i pad temperature, kaže za RTS klimatolog Vladimir Đurđević.

ОЧЕКУЈЕ НАС ОЗБИЉНИЈЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ Климатолог Ђурђевић најављује коначан крај овог топлотног таласа

Foto: Printscreen/RTS

Ovo jeste ozbiljniji toplotni talas zbog dužine trajanja, kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

- Očekujemo ozbiljnije zahlađenje krajem nedelje. Tada se očekuje i više padavina ali nas svakako očekuje još nekoliko ovako toplih talasa do kraja leta - istakao je Đurđević gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Deset najtoplijih leta su se desila od 2.000 godine na ovamo, podseća Đurđević, pa može da se desi i da se ove godine obore neki rekordi.

- U nekim skandinavskim zemljama zabeležene su prave tropske temperature što uz učestalo obaranje temperaturnih rekorda potvrđuje da je reč o globalnom zagrevanju i da ceo svet oseća posledice toga - kaže Đurđević.

U budućnosti se mogu očekivati i ekstremniji vremenski uslovi, zbog čega treba da se prilagodimo.

- Savet građanima je da ko god može ode iz grada, jer efekat zagrevanja asfalta, čelika i betona dodatno podiže temperaturu. Umereno koristiti klima uređaje. U zemljama na jugu Evrope kao što su Španija i Italija postoje već 'skloništa'', za ljude koji nemaju klimu, da mogu da se sklone i prenoće u klimatizovanom prostoru - navodi Đurđević.

Klimatske promene, letnje suše utiču i na prinose.

- Suše su velike, naši ratari već prijavljuju manje prinose, negde i do 20 odsto, u odnosu na višegodišnji prosek. Mnogo zavisi i od agrotehničkih mera koja se primenjuju. Ogromnu sušu smo imali 2012. i štetu od preko dve milijarde dolara. U budućnosti mora da se intezivno radi na sistemima za navodnjavanje kako bi se izbegle posledice suša kojih će svakako biti - naglasio je Đurđević.

BONUS VIDEO:

POVELJA O HRAMU U TEMELJ JE UGRAĐENA: San predaka ostvaren je nakon 125 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAMO ZA STARIJE OD 16 GODINA: Neverovatno zabavan hotel sa neočekivanim sadržajima