STRATIMIROVIĆ U VOLJENOM GRADU: Svečanost u Sremskim Karlovcima

J. S.

01. 07. 2022. u 06:10

SPOMENIK generalu Đorđu Stratimiroviću (1822-1908), vojnom komandantu srpskih dobrovoljaca u Ugarskoj i prvom predsedniku Glavnog odbora naroda srpskog (1848/1849) svečano je otkriven i osveštan juče u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Sremskim Karlovcima.

СТРАТИМИРОВИЋ У ВОЉЕНОМ ГРАДУ: Свечаност у Сремским Карловцима

Foto Grad Novi Sad

Na svečanosti su učestvovali potpredsednik Narodne skupštine Srbije Stefan Krkobabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, generalov čukununuk prof. dr Đorđe I. Stratimirović, kao i prof. dr Darko Tanaskovićinjegovo preosveštenstvo episkop sremskiVasilije koji je osveštao spomen-obeležje.

O svesrpskom značaju Srpske Vojvodine u Ugarskoj govorio je profesor Tanasković, dok je gradonačelnik Vučević podsetio da je Stratimirović, rodom Novosađanin, bio učesnik mnogobrojnih značajnih istorijskih događaja, ali je pao u zaborav i tek prošle godine, posle 113 godina, njegovi posmrtni ostaci preneti su u Karlovce, među sunarodnike. Time je ispoštovana njegova poslednja želja koju je neposredno pred smrt izrazio u Beču u svojim memoarima "Uspomene".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)