VRAĆAMO DUG NAŠIM PRECIMA: Utvrđen plan obnove kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca

J. SIMIĆ

05. 02. 2022. u 13:00

OBNOVA Sremskih Karlovaca, započeta lane radovima na uskom centru ovog svojevrsnog grada muzeja, nastavljena je ovih dana rekonstrukcijom kuće Dimitrija Anastasijevića Sabova, osnivača prve srpske gimnazije (1791), a u narednih deset dana počeće i rekonstrukcija Ulice braće Anđelić, dobrotvorima srpske prosvete.

ВРАЋАМО ДУГ НАШИМ ПРЕЦИМА: Утврђен план обнове културно-историјског наслеђа Сремских Карловаца

Karlovačka gimnazija, Foto Privatna arhiva

Juče je u ovoj živopisnoj varoši, u prisustvu ministarke za kulturu i informisanje Maje Gojković i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, Odbor za obnovu i razvoj utvrdio program obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja grada za 2022. godinu.

- Izdvojili smo 1,3 milijarde dinara i dogovorili prve korake u realizaciji obnove. Posvetićemo veliku pažnju ovom mestu, mestu naše duhovnosti i obrazovanja - najavila je Gojkovićeva.

Vapa, Mirović i Gojkovićeva, Foto Pres biro Pokr.vlade

Po Mirovićevim rečima, sve više novca biće ulagano u Sremske Karlovce i time će biti vraćen dug svim ljudima važnim za našu istoriju i kulturu, koji su umnogome obeležili jednu epohu, ali i vreme u kojem mi živimo.

- Rekonstrukcija Ulice Braće Anđelić veoma je značajna jer posle nje, narednih godina, uslediće rekonstrukcija Trga Branka Radičevića. Ove godine ćemo završiti fasadu Patrijaršijskog dvora, većinu fasada na samom trgu, kao i jedan deo u širem centru grada - dodao je Mirović. Naglasio je da će biti pripremljena i projektna dokumentacija za rekonstrukciju zajedničkog Arhiva Mitropolije i Srpske akademije nauka i umetnosti.

BOGATSTVO

PREDSEDNIK Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić zahvalio je Pokrajinskoj vladi i Ministarstvu kulture što su prepoznali značaj Sremskih Karlovaca i njegovog bogatog kulturnog nasleđa, koje prevazilazi okvire ove opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao