ZAGRMELE TRUBE ZA HRABRE PADOBRANCE: Održano okupljanje veterana legendarne brigade u Guči

V. ILIĆ

26. 06. 2022. u 06:30

SVIRALA je srpska truba u subotu najbolje, najjače i najlepše za veterane 63. padobranske brigade, i to u prestonici trube - Guči.

ЗАГРМЕЛЕ ТРУБЕ ЗА ХРАБРЕ ПАДОБРАНЦЕ: Одржано окупљање ветерана легендарне бригаде у Гучи

Foto V. Ilić

Ispred spomenika trubaču odjeknula je himna "Bože pravde", zavijorila se zastava brigade, čime je označen početak Vidovdanskih susreta ove elitne jedinice Vojske Srbije, koji se održava već 22 godine.

Trubački velegrad zaličio je na trenutak na one najlepše dane Sabora, kada grmi truba sa svih strana. Zaigralo se, zapevalo, uživalo u zvucima trubača: Marka Trnavca, dvostrukog dobitnika "Zlatne trube", dara "Večernjih novosti", Jovice Jovanovića, koji se na prošlogodišnjem Saboru okitio "Zlatnom jabukom", Vladimira Ivanovića, kapelnika koji je lane predvodio najbolji orkestar dragačevske smotre, i Kristijana Azirovića, prve trube Sabora u Guči 2021. godine.

Foto V. Ilić

Najveća atrakcija za posetioce ovog skupa bili su skokovi padobranaca, koji su sletali na stadion kraj Bjelice. Tu su ih dočekivali članovi trubačkog orkestra uz pesmu "Vidovdan" ili "Pukni zoro". Narod ih je sa oduševljenjem pozdravljao aplauzima i uzvicima: "Živela Srbija".

U ime stotina veterana Vojske Srbije, ali i Žandarmerije, koji su u subotu bili gosti Guče, juče su dodeljena posebna priznanja, zahvalnice, plakete zaslužnim pojedincima i udruženjima koji su pomogli organizaciju skupa, ali i sam rad udruženja veterana.

Foto V. Ilić

Velika plaketa dodeljena je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koju je u njegovo ime primio Milorad Veljović, savetnik za bezbednost predsednika.

- Zahvaljujući inicijativi predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića ispravljena je nepravda. Jedinica je vraćena u rang brigade, vraćeni su zastave i činovi. Budite uvereni da će predsednik uvek bezrezervno pomagati i boriti se za bolje uslove i onih koji više ne služe - rekao je Veljović.

Foto V. Ilić

Jednu od plaketa dobio je i legendarni general Goran Radosavljević Guri, kao i Jorgos Kariotisu, koji je svečanosti u Guči prisustvovao ispred rezervista padobranaca Republike Grčke.

Veterani su nakon oficijelnog programa uživali u gučkim kafanama uz zvuke trubačkih orkestara. Žurka je trajala do duboko u noć, a rastali su se sa obećanjem da će u prestonicu trube ponovo doći u vreme Sabora, koji se ove godine održava od 5. do 7. avgusta.

Foto V. Ilić

ZNAMO KO SMO

- OVAJ datum obeležavamo jer smo na današnji dan 1991. krenuli na zadatak. Neki su se pitali šta će nam dva praznika i dve slave. Naša zastava proneta je svim kontinentima.

Do 2012. nije bilo moguće iskreno govoriti. Hteli su da nas ponize, da mi sami sebe ukinemo. Zahvaljujući rukovodstvu i predsedniku Vučiću, to se nije desilo. Mi borci, svi zajedno, imamo veru i ne stidimo se ko smo, šta smo i šta smo radili - rekao je general-major u penziji Ilija Todorov, ratni komandant 63. padobranske brigade juče u Guči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati