BRUCOŠE ČEKAJU 9683 MESTA NA BUDŽETU: Danas počinje prijavljivanje kandidata na fakultete Univerziteta u Beogradu

Lj. Begenišić

22. 06. 2022. u 09:45

PRIJAVLjIVANjE za upis na fakultete Univerziteta u Beogradu počinje danas, a kandidati koji žele da konkurišu to mogu učiniti do 25. juna.

БРУЦОШЕ ЧЕКАЈУ 9683 МЕСТА НА БУЏЕТУ: Данас почиње пријављивање кандидата на факултете Универзитета у Београду

Foto I. Marinković

Prijavljivanje može da se obavi na fakultetu, ali i elektronski. Budućim brucošima na raspolaganju je 99 studijskih programa na 31 fakultetu u sastavu našeg najvećeg i najpopularnijeg univerziteta.

Prijemni ispiti biće održani od 27. juna do 1. jula, u zavisnosti od fakulteta, koji će rezultate objaviti najkasnije 4. jula do 16 časova. Oni koji nisu zadovoljni imaju pravo žalbe, a konačna rang-lista biće istaknuta do 11. jula. Upis primljenih kandidata je od 11. do 15. jula.

- Vraćamo se uobičajenom načinu prijavljivanja i polaganja prijemnog ispita, a zatim i upisa - rekao je nedavno za naš list prof. dr Dejan Filipović, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. - Istina je da su poslednje dve godine bile specifične, ali nastava u ovoj školskoj godini najvećim delom je održavana uživo. Trenutna epidemiološka situacija dozvoljava da prijemni ispiti i upis proteknu kao u periodu pre kovida.

I na ostalim univerzitetima u Srbiji počinje predavanje dokumenata, a Vlada Srbije ove godine odobrila je 40 mesta više na budžetu u odnosu na prošlu godinu.

Tako će se o trošku države na univerzitetima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Prištini i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu - na osnovne studije upisati 18.098 brucoša.

Kao i svake godine najveće interesovanje vlada za Univerzitet u Beogradu, pa će naša najstarija i najtraženija akademska institucija upisati i najviše studenta. Tako će se na 31 fakultetu ovog univerziteta o trošku države školovati 9683 akademca, dok je predlog da samofinansirajućih bude 4670.

Ostali univerziteti u Srbiji školovaće približno isti broj akademaca kao i ranijih godina.

Nakon upisa, fakulteti dostavljaju Univerzitetu izveštaj o upisanim studentima i slobodnim mestima za drugi upisni rok koji "pada" početkom septembra.

Upis:

*overena fotokopija dokumenata

*originali na uvid

*izvod iz mat. knjige rođenih

*popunjen obrazac ŠV-20

*indeks

*dve fotografije 4,5X3,5 cm,

*dokaz o uplati naknade za upis

*dokaz o uplati školarine

*dokaz o uplati naknade za Centar za razvoj karijere

Prijava:

*svedočanstva svih razreda

*diploma o maturskom ispitu

*diplome sa takmičenja

*dokaz o uplati naknade za polaganje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri