SRBIJA NE ODUSTAJE OD RUSKIH "KAMOVA": Državni vrh traži način za dopremanje protivpožarnih helikoptera

R. DRAGOVIĆ

16. 06. 2022. u 10:00

UPRKOS tromesečnom ratu u Ukrajini i ekonomskoj blokadi Rusije, državni vrh Srbije ne odustaje od kupovine ugovorenih protivpožarnih helikoptera "kamov".

СРБИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД РУСКИХ КАМОВА: Државни врх тражи начин за допремање противпожарних хеликоптера

Foto: Tanjug

Iako naša zemlja trpi izuzetno velike pritiske da se pridruži sankcijama Moskvi, njena trenutna pozicija ipak ne isključuje mogućnost da se ovog leta najmanje jedna letelica prizemlji u našoj zemlji. Trenutno se traži diplomatsko rešenje ovog političkog rebusa, a isporuka kupljenih protivpožarnih, ali i vojnih helikoptera biće u agendi najavljenog moskovskog susreta šefova diplomatije Srbije i Rusije Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova.

Da Beograd na ove letelice, bez obzira na probleme, ipak računa, pokazao je nedavni samit inicijative "Otvoreni Balkan" u Ohridu. U okviru paketa uzajamne saradnje, Srbija je državama regiona ponudila pomoć u gašenju požara, podrazumevajući i kapacitete ruskih "kamova". Naša zemlja time bi postala regionalni lider u korišćenju vazduhoplovstva u borbi sa elementarnim nepogodama. Za ovu pomoć zainteresovane su članice "Otvorenog Balkana" Albanija i Severna Makedonija, ali i Crna Gora i BiH, koje se često suočavaju sa požarima u letnjim mesecima.

NA LEDU "PANCIR" I "KRASUHA"
RAT u Ukrajini zaustavio je proces opremanja Vojske Srbije sredstvima i naoružanjem ruske proizvodnje. Efektima sankcija najviše je pogođeno srpsko Ratno vazduhoplovstvo i PVO, koje je tradicionalno oslonjeno na rusku tehniku i tehnologiju. Naša zemlja započela je, a u određenim delovima i privela kraju, pregovore o kupovini dve baterije sistema "Pancir" SM, četiri desantno-jurišnih helikoptera Mi-35M i tri transportne letelice Mi-17V5. Potpisana je i narudžbenica za sistem za protivelektronska dejstva "krasuha" i antidron sistem "Repelent", ali i ovi projekti trenutno su zamrznuti.

Foto MUP Srbije

 

Posle višemesečnih spekulacija, prošle godine je potvrđeno da Srbija sa kompanijama "Rosoboroneksport" i "Ruski helikopteri" pregovara o kupovini dva helikoptera Ka-32, namenjenih za protivpožarne misije. Planirano je da ove letelice pojačaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Sektor za vanredne situacije. Predmet dogovorene kupovine su letelice tipa A11BC, koje se smatraju najboljim u svetu za gašenje požara. Ovi "kamovi" poseduju EASA sertifikat, a zahvaljujući specijalnim rotorima veoma su stabilni u akcijama. Nalaze se u eskadrilama Rusije, ali i mnogih drugih država poput Južne Koreje, Švajcarske, Španije...

Da Srbija već raspolaže resursima dovoljnim da šalje svoje helikoptere kao ispomoć susednim državama radi gašenja požara, kaže glavni urednik specijalizovanog vazduhoplovnog portala "Tango siks" Petar Vojinović.

- Kičmu te flote čine nedavno nabavljeni "Erbasovi" helikopteri. Tri letelice "superpuma", čija isporuka počinje već sledećeg meseca, dodatno će unaprediti protivpožarnu ulogu Helikopterske jedinice. MUP je od "Erbasa" u decembru dobio priznanje za iskustvo stečeno korišćenjem helikoptera H145M u svetu - navodi Vojinović.

On podseća da su ugovorene letelice Ka-32 namenski modifikovane za gašenje požara, ali da je zbog rata u Ukrajini ovaj posao blokiran.

- Ka-32 je jedini ruski helikopter koji poseduje evropski EASA sertifikat, što je ključni uslov za njihovu primenu van granica Srbije. Rat u Ukrajini otežava isporuku ovih helikoptera iz Rusije, uz dodatni problem gubitka EASA sertifikata kompanije koja proizvodi "kamov". I ako letelice nekako i stignu u Srbiju, sledi rešavanje administrativnih pitanja njihovog nesmetanog korišćenja - objašnjava Vojinović.

GASI I SOLITERE
HELIKOPTER "kamov 32" nenadmašan je u vatrogasnim misijama, u prirodnim prostranstvima, ali i gradovima. Uspešno se primenjuje u intervencijama prilikom izbijanja požara u soliterima i visokim objektima u urbanim uslovima. Ova letelica nosi do pet tona vode, a vatru može da gasi i horizontalnim letom - poput aviona kanadera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)