DEPONIJA "PRELIĆI" SANIRANA PO SVETSKIM STANDARDIMA: Rešen i višedecenijski problem građana Čačka

Novosti online

14. 06. 2022. u 14:00

SANACIJA i rekultivacija deponije „Prelići“, koja se prostirala na 12 hektara, urađena je po svetskim standardima, a time je rešen i višedecenijski problem građana Čačka – izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon što je obišla lokaciju nekadašnje nesanitarne deponije sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem.

ДЕПОНИЈА ПРЕЛИЋИ САНИРАНА ПО СВЕТСКИМ СТАНДАРДИМА: Решен и вишедеценијски проблем грађана Чачка

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Vujovićeva je istakla da su Vlada Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine i lokalna samouprava zajedno uložili skoro 200 miliona dinara u sanaciju smetlišta, na kojem su se radovi izvodili u fazama.

- Kompletna sanacija deponije „Prelići“ važna je vest za čitav Čačak, ali pre svega za oko hiljadu građana koji žive u neposrednoj blizini i dobar je primer kako ćemo rešavati problem nesanitarnih deponija. Izgradnja ekološke infrastrukture uslov je za ovakve projekte, a mi se trudimo da izgradimo moderne regionalne i reciklažne centre kao što je Duboko – Užice, gde se odvijaju radovi i ka kojem gravitira i grad Čačak. Ovaj veliki projekat završen je zajedničkim zalaganjem države i lokalne samouprave i nije jedini koji sprovodimo u Srbiji – rekla je Vujovićeva.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ministarka je pohvalila dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i dodala da se u Čačku uz podršku resornog ministarstva realizuju i drugi zeleni projekti od značaja za podizanje standarda zaštite životne sredine i unapređenje kvaliteta života građana.

- Država je posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom. Pored ulaganja u infrastrukutru, sanaciju nesanitarnih i divljih deponija, trudimo se da modernizujemo i opremu za sakupljanje otpada u javno-komunalnim preduzećima. Čačak je deo projekta koji realizujemo sa evropskim partnerima, a odnosi se na uvođenje primarne separacije otpada u domaćinstvima. Ovom gradu su već isporučena tri kamiona smećara i više od 15.000 reciklažnih kontejnera i kanti, koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju otpad – navela je Vujovićeva.

Ministarka je dodala da su lokalnoj samoupravi odobrena sredstva na konkursima ministarstva i za druge projekte i najavila važan kapitalni projekat u tom gradu, a to je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, što će značajno unaprediti kvalitet životne sredine u ovom delu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)