CRVENOM BOJOM PO OČIMA SVETITELJA: Snimci uzeti sa sigurnosnih kamera vode do počinioca koji su oskrnavili ikonostas i 20 ikona (FOTO)

J. Stojković

05. 06. 2022. u 07:00

EPARHIJA vranjska potvrdila je da se centralna svetinja u gradu, hram Svete Trojice u Vranju, našao na meti zasada nepoznatih vandala koji su uništili vredno kulturno-istorijsko blago - ikonostas i dvadeset ikona, tako što su crvenom bojom obojili uglavnom oči svetitelja.

ЦРВЕНОМ БОЈОМ ПО ОЧИМА СВЕТИТЕЉА: Снимци узети са сигурносних камера воде до починиоца који су оскрнавили иконостас и 20 икона (ФОТО)

J.S.

Istraga je u toku, a postoje dve verzije događaja. Jedna je da je reč o klasičnom vandalskom činu, a druga da se iza svega krije sektaški obred.

Eparhija izražava veliko žaljenje zbog ovog nedela jer uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu - kaže se u saopštenju Eparhije.

Nadležnima je slučaj prijavljen u petak. Miodrag Stojanović, PR Osnovnog javnog tužilaštva, objašnjava, za "Novosti", da je naloženo uzimanje video-snimaka sa sigurnosnih kamera koje postoje u crkvi.

Zasada je delo kvalifikovano kao uništenje i oštećenje tuđe stvari i gonjenje se odvija po službenoj dužnosti.

Sveštenik Vedran Kostić kaže, za "Novosti", da je cela situacija zbunjujuća iz više segmenata, te da su oni na raspolaganju istražnim organima kako bi se što pre otkrili počinioci. On nije želeo da spekuliše oko toga šta se krije iza ovoga, već je samo istakao da je reč o nenadoknadivoj šteti.

- Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo je Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice srpske, a 2002. godine na Sorboni. Ikone su remek-delo Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga - kaže Kostić.

U svakom slučaju, nije poznato kada se nedelo dogodilo, moguće da je to rađeno i više dana, ali bi uvid u snimke sigurnosnih kamera mogao da pomogne u identifikaciji jednog ili više počinilaca.

 

ČESTO NA METI

SVETINjE u Pčinjskom okrugu neretko su na meti vandala, ali uglavnom je iz crkve nestajao novac ili neke druge vredne stvari poput mesinganog zvona. Bilo je i primera uništenja u nekim mestima naseljenim albanskim stanovništvom, ali ovakav čin u centralnom Hramu u Vranju, gde je i sedište Eparhije, nezapamćen je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)