VUKAN IZ VRANJA PRIMIO NAJSKUPLJI LEK NA SVETU: Skupljeno 2,5 miliona evra za lečelje mališana

J. S.

02. 06. 2022. u 12:08

VUKAN Stojiljković iz Vranja, koji boluje od SMA u Bolnici u Mađarskoj primio je najskuplji lek na svetu, saopštili su njegovi roditelji Miloš i Ivana. Oni kažu da su na početku zajedničke borbe „idemo po lek" i uspeli su

ВУКАН ИЗ ВРАЊА ПРИМИО НАЈСКУПЉИ ЛЕК НА СВЕТУ: Скупљено 2,5 милиона евра за лечеље малишана

Foto: J.S.


- Hvala svima koji su nesebično pomagali u ovoj trci sa vremenom, jer smo uspeli da uhvatimo taj trenutak života vredan. Hvala svakom od vas, za svaku poruku, uplatu, organizaciju. Hvala vam za divne bazare, koncerte, književne večeri, predstave, licitacije, aukcije, Vukanovu picu, Vukanov koktel, Vukanovu kafu, Vukanov košarkaški teren, Vukanov moto skup i auto skupove...  Hvala svim udruženjima, opštinama, zajednicama, ustanovama, javnim i privatnim preduzećima, vojsci, policiji, sportistima, javnim licnostima.. Posebno hvala našem divnom gradu Vranju, čije su se dobre duše ujedinile kao nikada do sada – kažu roditelji. 

Divno je znati da smo zajedno u ovome!

Oni se zahvaljuju i klinici "Bethesda" koja im je sa svojim stručnim timom pružila predivan tretman od prvog dana boravka. 

Veliku zahvalnost dugujemo i divnim roditeljima ostalih mališana koji se poput nas bore sa ovom bolešću. To su naši drugari, saborci i saputnici u ovoj priči i divno je znati da smo zajedno u ovome! Budite uz nas, javljamo se sa svakim novim uspehom koji naš mali a tako veliki borac napravi, i nadamo se da ći ih tek biti! Hvala što ste Vukanu spasili život – stoji u dirljivoj objavi na društvenim mrežama.

Srbija se ujedinila i skupila 2,5 miliona evra

Vukan je rođen 06.08.2021. godine. Trudnoća i porođaj su protekli uredno, na rođenju dobija ocenu 9. Zbog slabosti trbušnih mišića operisana mu je preponska kila u uzrastu od 2 meseca. Do trećeg meseca života izgledao je kao sva druga zdrava deca tog uzrasta, međutim nakon toga Vukan postepeno prestaje da pomera nogice i počinje da se javlja generalizovana slabost mišića. Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, dobili su zastrašujuće rezultate. Na žalost, Vukanu je uspostavljena dijagnoza SMA 1 (spinalna mišićna atrofija tip 1). Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje. 

Vukan je sa 6. meseci primio jedinu terapiju dostupnu u Srbiji, Spinrazu, zahvaljujući kojoj lakše guta hranu i diše, ali to nije bilo dovoljno. Jedina nada za Vukanov život je bila genska terapija Zolgensma. Srbija se ujedinila i prikupila 2,5 miliona evra, kako bi detetu spasili život.

BONUS VIDEO: 

Advokat porodice devojčice koja je preminula zbog nesavesnog lečenja lekara iz Vranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)