POKRENUTA ISTRAGA: Opština Dečani na udaru zbog ne vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani

Tanjug

03. 06. 2022. u 23:47

OSNOVNO tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjevekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani, rekao je za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj.

ПОКРЕНУТА ИСТРАГА: Општина Дечани на удару због не враћања земљишта манастиру Високи Дечани

Foto Arhiva

-Da, započeli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko akcija, rekao je Kurmehaj.

Lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da sprovedu odluku o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima jer smatraju da ta imovina nikada nije pripadala manastiru.

Ocenjuju i da je Ustavni sud legalizovao odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u nekoliko navrata izneo stav da je odluka Ustavnog suda Kosova o manastiru Visoki Dečani zasnovana na "diskriminatorskoj" politici Vlade Srbije iz 1997. godine, kada je sporna zemlja poklonjena manastiru.

Međunarodna zajednica godinama unazad poziva kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda i dozvoli manastiru Dečani da upiše zemlju u katastar.

Ambasadori zemalja Kvinte su u maju pozvali Vladu Kosova da bez odlaganja i u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani.

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINjA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)