U JUNU PARAF NA TEMELJNI UGOVOR: Prema najavama iz Vlade Crne Gore, izgleda da je došao kraj strepnjama vernika i sveštenstva SPC

M. SEKULOVIĆ

30. 05. 2022. u 09:00

PREMA učestalim najavama iz Vlade Crne Gore, "pečatiranih" izjavom ministra pravde Marka Kovača, bliži se kraj strepnjama vernika i sveštenstva SPC u Crnoj Gori! Nakon susreta premijera Abazovića sa patrijarhom srpskim Porfirijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, nakon čega je usledio i susret sa predsednikom Srbije Vučićem u Davosu, i prihvatanjem Abazovića da dođe na susret inicijative "Otvoreni Balkan" u Ohridu, čini se da dugo vremena loši odnosi države Crne Gore i SPC počinju da idu uzlaznom linijom.

У ЈУНУ ПАРАФ НА ТЕМЕЉНИ УГОВОР: Према најавама из Владе Црне Горе, изгледа да је дошао крај стрепњама верника и свештенства СПЦ

Premijer Abazović, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije / Foto Vlada CG

- Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biće potpisan do kraja juna ove godine - kazao je ministar pravde u 43. Vladi Crne Gore Marko Kovač u emisiji TV Prva.

Istakao je da je najveći problem "što se prašina diže bez potrebe".

- To je prosto regulisanje odnosa između Crne Gore i SPC. To je jedan prirodan i logičan proces. Znate da je sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom pre desetak godina potpisan Temeljni ugovor koji uređuje prava i obaveze. Tako da postoji komunikacija, postoji namera, obostrana. Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznele svoja očekivanja i da će se sva pitanja rešiti - smatra Kovač.

Uveren je da Temeljnim ugovorom neće biti ugrožen državni interes.

- Biće u skladu sa Ustavom i bliže će odrediti pravo i položaj verske zajednice - poslao je Kovač poruku, koja bi trebalo da dopre do očiju i ušiju "zabrinutih" za Crnu Goru... - Imali smo i sastanak sa pravnim timom SPC. Tu smo postigli visok stepen usklađenosti u vidu normativnih rešenja, bazirajući se prevashodno na ono što je "kostur" ugovora između države i drugih verskih zajednica. Sve verske zajednice treba da imaju ista prava u Crnoj Gori. U narednom periodu ćemo nastaviti sa dijalogom i vrlo brzo doći do rešenja - kazao je Kovač.

Odbio je da govori o detaljima kako se ovo pitanje ne bi ponovo politizovalo.

- Svesni smo kako je došlo do politizacije svega ovoga, nakon Zakona o slobodi veroispovesti. Naziv verske zajednice je Srpska pravoslavna crkva. Sa njom se potpisuje Temeljni ugovor. Nema prostora za nikakav drugi naziv. Ona se tako zove - kategoričan je ministar Kovač, posle čije najave se "lakše diše" u Crnoj Gori.

Kako "Novosti" saznaju u izvorima bliskim Vladi Crne Gore, razmatra se mogućnost da Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC bude potpisan 12. juna, na Trojičin dan.

OBAVEZA DRŽAVE

BILA mi je čast i zadovoljstvo da razgovaram sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem tokom svečanosti povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog. Ostajemo pri svojim prethodnim ugovorima kada je reč o Temeljnom ugovoru. Nikakva dramatizacija ovog pitanja ne postoji. To je obaveza države. Moja želja je da ova Vlada stavi tačku na to i da idemo dalje... Cilj je da se priča zaokruži pravedno i u skladu sa zakonom, na obostranu korist države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve - kazao je nedavno predsednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, prilikom susreta u manastiru Ostrog sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili