STIŽU NAM JAKI PLJUSKOVI: Detaljna vremenska prognoza za maj i početak juna

Novosti online

29. 04. 2022. u 08:41

OD petka stiže postepeno, manje otopljenje, ali i dalje uz pojavu lokalnih pljuskova, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

СТИЖУ НАМ ЈАКИ ПЉУСКОВИ: Детаљна временска прогноза за мај и почетак јуна

Foto: A. Stevanović/Tanjug

Početkom sledeće nedelje nad delovima regiona mogući jači pljuskovi.

Oko 4. juna nakratko uglavnom suvo i toplije, ali je posle 5. 6. izgledno jače pogoršanje i novo zahlađenje.

Vreme danas

U petak posle hladnog i mestimično maglovitog jutra tokom dana malo do umereno oblačno i malo toplije u odnosu na četvrtak. Sredinom dana i rano posle podne nad delovima Srbije, istoka Hrvatske, istoka i severoistoka BiH, ređe i centralne BiH, kao i na severu Crne Gore moguća pojava lokalnih pljuskova, ali se jači razvoji uz obilne padavine ne očekuju. Nad zapadom regiona uglavnom suvo.

Duvaće umeren, na istoku regiona i u zoni pljuskova nakratko i jak severni vetar. Jutarnji minimum od +4 do +8 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od +15 do +20 stepeni Celzijusa, navodi Čubrilo.

Foto: P. Milošević

 

Vremenska prognoza za vikend

Za vikend, uključujući i proslavu 1. maja, promenljivo oblačno uz duže sunčane interavle i mogućnost lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

U subotu veća verovatnoća pljuskova je nad istokom regiona (veći deo Srbije, istok Hrvatske i BiH i sever Crne Gore), dok bi u nedelju veća verovatnoća bila pre svega na krajnjem zapadu, jugozapadu i severozapadu Hrvatske, zapadnom i delu središnje BiH, severu Crne Gore i možda jugozapadu i krajnjem severu Srbije, pokazuje vremenska prognoza. Reč će, ističe Čubrilo, uglavnom biti o tipičnim prolećnim grmljavinskim pljuskovima, ali ipak lokalno može biti jačih razvoja uz pojavu obilne kiše, tuče/grada i jakog vetra.

U subotu vetar slab, dok će u košavskom području biti u okretanju na jugoistočni i u pojačanju, dok bi u nedelju nad košavskom područjem bilo vetrovito uz pojačan jugoistočni vetar.

Jutarnji minimumi u laganom porastu, a dnevni maksimum od +16 do +22 stepena Celzijusa.

Foto: Tanjug

 

Prognoza vremena za sledeću nedelju

Početkom sledeće nedelje nad zapadom, jugozapadom i središnjim delovima regiona jače nestabilnosti uz moguće lokalne nepogode, dok će nad severom i severozapadom regiona nestabilnosti biti znatno ređe.Temperatura do utorka bez bitne promene, a zatim u porastu.

Ove nestabilnosit kojih će biti već od sutra pa sve do narednog utorka u lokalnom obliku biće uslovljene jačanjem anticiklona u nižim slojevima atmosfere, ali održavanjem vrlo slabe ciklonske cirkualcije u višim predelima atmosfere.

Od 3. 5. do 6. 5. ređa pojava pljuskova uz porast maksimuma koji bi oko 6. 5. nad jugoistokom i istokom regiona ponegde mogli biti i oko +26 stepeni Celzijusa. Kako će tih dana polako jačati ciklon nad Mediternom, uslova za dužu stabilizaciju verovatno neće biti i već od 6.5. do oko 10.6 ima velikih izgleda za jače pogoršanje uz kišu, grmljavinske pljuskove, lokalne nepogode i novo zahlađenje.

Kako je ovo vrlo dalek termin, svakako će biti izmena oko snage pogoršanja i ono verovatno neće biti toliko jako kako je to večernji operativni ECMWF pokazao.

Naredni dani donose više sunca, malo više temperature i tipičnu prolećnu smenu oblaka, sunca i pljuskova. Za sada barem do oko 12. 5. nema siganala za jače otopljenje.

BONUS VIDEO - MALA SRPSKA SVETA GORA: Sa Kablara prelep pogled iz staklenog vidikovca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!