U GRČKU SA MASKOM DO 1. JUNA: Atina odlučila da za turiste ne važe epidemiološke mere do početka septembra

J. DINČIĆ

26. 04. 2022. u 09:24

TURISTIMA koji za prvomajske praznike krenu put Grčke, za ulazak u ovu zemlju neće biti potrebni digitalni zeleni sertifikati, negativni PCR testovi niti potvrde o vakcinacijama. Ministarstvo zdravlja Grčke najavilo je da će kovid-propusnice i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima biti ukinuti sve do 1. septembra, kao i da nošenje zaštitnih maski neće biti obavezno u zatvorenim prostorima, ali tek od 1. juna.

У ГРЧКУ СА МАСКОМ ДО 1. ЈУНА: Атина одлучила да за туристе не важе епидемиолошке мере до почетка септембра

Foto D. Mitić

Iako mnogi sa nestrpljenjem iščekuju nove mere, turisti iz Srbije koji su uskršnje praznike proveli u Grčkoj, bili su zaustavljeni na vratima pojedinih tržnih centara i prodavnica, jer digitalni zeleni sertifikati, iz nekog razloga, nisu mogli da se očitaju. Bez obzira na to što su dvojezični, ne poklapaju se sa očitavanjem grčkih kodova, zbog čega su naši državljani zaustavljani na ulazu.

U pojedinim radnjama u kojima sertifikat nije "prolazio" obezbeđenje je tražilo pasoš na uvid, zatim fotokopiraju prvu stranu sa slikom, pa tek onda puštaju kupca u prodavnicu. U pojedinim slučajevima redari su samo proveravali da li se lični podaci poklapaju sa kovid-propusnicom, ili kada je primljena druga doza vakcine.

- Čudno je jer na aerodromu niko ništa ne traži, niti pita da li imamo sertifikat - objašnjava Kristina M. koja se nedavno vratila iz grčke prestonice. - U prodavnice, međutim, nismo mogli da uđemo dok ne pokažemo pasoš, jer kodovi na sertifikatima nisu mogli da se očitaju.

Slična situacija je i u restoranima i kafićima gde je ulazak bio dozvoljen samo sa kovid-pasošem i maskom, koja može da se skine tek pošto gosti sednu za sto. Svako ustajanje od stola podrazumeva da se maska ponovo stavi. Isto pravilo je i u hotelima, bez maske se ne prolazi holom, a ona se može skinuti samo dok se sedi u restoranu ili baru. Maske i kovid-pasoši nisu bili potrebni samo ako se sedi u baštama kafića ili restorana.

UKINUT I PLF FORMULAR

ZA ulazak turista u Grčku više nije obavezan ni PLF formular, to jest popunjavanje (Passenger Locator Form) prijave koja je bila obavezna. Takođe, ukoliko je neko primio sve tri doze vakcine protiv kovida, EU digitalni sertifikat za Grčku traje neograničeno i biće važeći i nakon vraćanja mera 1. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest