ŠARENO JAJE ČUVA TRADICIJU: Iako se običaji uoči najvećeg hrišćanskog praznika razlikuju, na Veliki petak je svuda bilo živo

E. D. N.

23. 04. 2022. u 07:00

PRIPREME za proslavu Uskrsa malo šta može da omete, za ove dane se "ima i kad se nema", a aktivnosti uoči Hristovog vaskrsenja - već tradicionalno - najviše radosti donose deci. Farbanje jaja je najmlađima svojevrsni praznik samo po sebi, dok su stariji tu da sve "začine" i sa malo tradicije. A, bar ona je u našem narodu - bogata.

ШАРЕНО ЈАЈЕ ЧУВА ТРАДИЦИЈУ: Иако се обичаји уочи највећег хришћанског празника разликују, на Велики петак је свуда било живо

PIROT, Foto V. Ćirić

Tako su učenici OŠ "Mile Dubljević" iz Lajkovca, u galeriji ovdašnjeg kulturnog centra "Hadži Ruvim" priredili izložbu uskršnjih jaja od gipsa, veličine oko 30 centimetara, oslikanih najrazličitijim motivima, a u izradi prazničnih ukrasa se oprobalo više od 70 đaka. Njihov nastavnik likovne kulture, akademski slikar Miloje Mitrović je osmislio specijalno drvo od klirita, na koje su okačeni oslikani eksponati.

- Svaki od ovih radova predstavlja sopstveni putokaz ka značaju dečje individualnosti i slobode tumačenja religijskih motiva - istakla je tokom otvaranja istoričarka umetnosti Aleksandra Tanić.

- Za razliku od najčešćeg vida šaranja jaja voskom, ili jednostavnog lepljenja nalepnica, ovde su se đaci potrudili da na najbolji način iskažu sopstveni talenat i kreativnost, vodeći se likovnim interpretacijama kulturno-religijskog nasleđa...

KRALjEVO, Foto KC Ribnica

Lokalna samouprava u Pirotu je i ove godine posebnu pažnju posvetila deci bez roditeljskog staranja koja žive u hraniteljskim porodicama, pa je 21 mališan od gradonačelnika mr Vladana Vasića dobio novčanu pomoć od po 15.000 dinara.

VRŠAC, Foto J. J. Baljak

- Ovaj vid praznovanja praktikujemo već 13 godina, a našim najmlađim sugrađanima redovno pomažemo i pri nabavci obuće, odeće i drugih potrepština. Za sve te namene, u aktuelnom budžetu smo opredelili više od osam miliona dinara, a starateljima su vrata Gradske uprave uvek otvorena - zaključuje prvi čovek Pirota...

Povodom Uskrsa, kraljevački kulturni centar "Ribnica" je organozovao tradicionalnu kreativnu radionicu za mlađe osnovce koja je - uz recitacije, pesme i skečeve - ove godine upriličena u isturenom odeljenju OŠ "Vuk Karadžić" u Kamenici.

ZRENjANIN, Foto B. Grujić

Posle priredbe koju su đaci pripremili sa učiteljicama Danijelom Kojić i Kristinom Pejčić, veroučiteljem Markom Jorgićem i nastavnicom engleskog jezika Danijelom Blaževski, tokom radionice se sa učesnicima razgovaralo o značaju praznovanja Uskrsa, te simbolici i običajima koji prate ovaj praznik. I, u dobrom raspoloženju, najmlađi su najpre farbali jaja primenjujući tehniku sa pirinčem i krep-papirom, a zatim se počastili raznim đakonijama...

ZRENjANIN, Foto B. Grujić

Živo je bilo i u Požarevcu, gde su tamošnje Društvo učitelja i Crveni krst organizovali tradicionalnu manifestaciju "Uskršnje jaje - dečja radost". U Domu Crvenog krsta je postavljena centralna izložba, a nagrađeno je šest radova iz svake osnovne škole - za tri oslikana jaja i tri crteža. Istovremeno je realizovana i humanitarna akcija "Jedan slatkiš - jedno dete", tokom koje su prikupljani darovi za mališane čiji su roditelji ili staratelji korisnici Narodne kuhinje...

Tradiciju "šaranja" uskršnjih jaja - duže od osam decenija - neguje i Marica Mitić (88) iz Runjana kod Loznice, a ovoj narodnoj veštini ju je naučila njena baka Marija Radojević, u selu Gornji Dobrić kraj Jadra, podno legendarnih Cera i Iverka.

LAJKOVAC, Foto Privatna arhiva

- Njenu "obuku" je prošlo na stotine devojčica i iz okolnih sela, poput Kozjaka, Bradića, Jadranske Lešnice, Trbosilja, Miline, Joševe, Tekeriša... Jaja smo šarali, kao i sad, do Velikog petka, a na taj dan praktikujemo kuvanje i bojenje. Najviše je, naravno, crvenih, a retko koje nema i ispisana slova HVVV, što je skraćenica od tradicionalnog pozdrava: "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse". Inače, za iscrtavanje motiva na jajima koristim šaraljku sa perom, vosak i sveću na kojoj ga otapam. Kuvaju se kokošija, ali i druga jaja, poput znatno većih guščijih, na primer, a u vodu se dodaju kopriva i mlečika - veli baka Marica koja je najveća jaja, dar porodice Milivojević iz Korenite, ukrasila i namenila svojim praunukama Angelini i Dunji...

Foto V. Mitrić

Sedmi dečji festival "Uskršnje jaje", koji - pod pokroviteljstvom lokalne samouprave - tradicionalno organizuje udruženje "Vratimo deci radost u pokretu", 23. aprila će na centralnom trgu u Zrenjaninu okupiti mališane koji će se, uz oslikavanje jaja, nadmetati u raznim sportskim disciplinama. U skladu sa tradicijom, Lenka Bajin koja ide u vrtić i đak-prvak Vanja Mrkšić su sa roditeljima, ali i bakama, pripremu uskršnje dekoracije i đakonija "začinili"  - kokicama.

* * * * * * * *

POZDRAV PRAZNIKU NA GRADSKOM TRGU U UGLjEVIKU

"U SUSRET VASKRSU - BOJAMA I MAŠTOM"

DECA iz vrtića "Duško Radović" i polaznici škole sporta "Mali šampioni" su u centru grada učestvovali u radionici posvećenoj nastupajućem prazniku. Pod motom "U susret Vaskrsu - bojama i maštom", mališani su šarati jaja, iscrtavali prigodne moltive na papirnoj rolni dugoj 50 metara, te pisali čestitke koje su delili prolaznicima.

Foto V. Mitrić

I, dok je direktor vrtića Mladen Stevanović poručio da Uskrs podseća koliko su vera, ljubav i nada značajne za sve ljude, načelnik Opštine Vasilije Perić je najpre organizovao prijem za predstavnike ove ustanove, a potom - sa svojom zamenicom Vanjom Zekić i predsednikom SO Đokom Simićem - posetio radionicu, ne skrivajući zadovoljstvo što je manifestacija na gradskom trgu okupila veliki broj učesnika.

* * * * * * * *

PRIPREME I U DOMAĆINSTVIMA I ŠIROM REPUBLIKE SRPSKE

RADOST ZA SVE ČLANOVE PORODICE

OBIČAJI u Bijeljini i okolini nalažu da se sa farbanjem jaja započne još na Veliki četvrtak, pa je toga dana posebno veselo bilo u domaćinstvu Vojislava i Živane Lukić, iz sela Suvo Polje. Najvredniji su bili njihov sedmogodišnji sin Vaso, te dve ćerke - 12 meseci mlađa Ljubica i Milica od tri leta.

BIJELjINA, Foto B. Milošević

- Tradicija se prenosi sa kolena na koleno, ponešto se vremenom promeni u običajima, ali uvek ostaje radost farbanja uskršnjih jaja i takmičenja čije će biti najlepše našarano - veli Vojislav čija je majka, Ljubica Lukić, u ovo selo došla pre 35 godina, iz opštine Čelinac kod Banjaluke. Kaže, i tamo je sve kao u Semberiji - najpre se crvenom bojom ofarba čuvarkuća i to jaje se čuva do narednog Uskrsa jer se veruje da porodicu štiti od svih nevolja. Običaj je i da se na dan praznika, pre izlaska sunca, jedno jaje odnese na mravinjak, što simbolično priziva berićetnu godinu... B. M.

* * * * * * * *

DUH PRAZNIKA OPET PREPLAVIO HERCEG NOVI

SLAVLjE, PA LITIJA KROZ KUTE I ZELENIKU

U SVEČARSKU atmosferu uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, koja je u Herceg Novom uvek okupljala veliki broj meštana, ali i njihovih gostiju, ove godine su dodatno ulepšali kreativci iz gradske Turističke organizacije, priredivši manifestaciju "Biram radost", koja je počela 10, a završava se 25. aprila - velikom feštom na Škveru.

Foto TO u Hreceg Novom

A, sve je počelo farbanjem dekorativnih jaja od stiropora, a simbole Uskrsa su šarala ne samo deca, već i ovdašnji umetnici. Oslikana jaja su potom razmeštena po gradskim trgovima i stepeništu, a za 24. april je najavljena i "Bebiron puzijada". Neće, saznaemo, izostati ni Vaskršnji bazar, dekorisanje Škvera, takmičenje u neobičnim disciplinama... Inače, posle vaskršnje liturgije na Veliku subotu, sledi osveštanje ukrašenih jaja, u nedelju su službe, a u ponedeljak će - posle Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svete Trojice u Kutima - mitropolit Joanikije predvoditi tradicionalnu litiju kroz ovo mesto i Zeleniku. V. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)