GUTMAN U VRHU NAUČNE ELITE: Ukupno 25 srpskih istraživača na listi najcitiranijih na svetu, matematičari najuspešniji

Lj. B.

16. 04. 2022. u 11:09

NAUČNI sajt Research.com, koji tradicionalno objavljuje listu najuticajnijih istraživača u svetu, ove godine je na taj spisak, u 17 oblasti, uvrstio 25 srpskih naučnika. U vrh liste dospeli su prema broju citata radova objavljenih u naučnim časopisima. Što više kolege iz sveta koriste njihova naučna saznanja u svojim radovima, to se naučnici više penju na ovoj listi.

ГУТМАН У ВРХУ НАУЧНЕ ЕЛИТЕ: Укупно 25 српских истраживача на листи најцитиранијих на свету, математичари најуспешнији

Foto Tanjug

Naši istraživači pominju se 27 puta, jer su neki citirani u više oblasti. Ubedljivo najbolje rangiran, ne samo među matematičarima, nego među svim naučnicima iz Srbije je akademik Ivan Gutman, koji se nalazi na 45. mestu najcitiranijih matematičara na svetu. Ali njegovo ime se pominje i kod inženjerstva i tehnologija, i to na visokoj 123. poziciji, pa je i u ovoj oblasti najbolji u Srbiji. Osim njega, u svim naučnim oblastima, među hiljadu najboljih na svetu su još samo dva srpska istraživača, obojica matematičari - Stevo Stević, na 152. poziciji i Stojan Radenović, na 734. mestu.

Preostalih 22 rangirano je ispod hiljaditog mesta. U oblasti biologije i biohemije 2932. je Miodrag Stojković, 7717. Marina Soković, a 12308. Vladimir Trajković. Jedini predstavnik u oblasti hemije je akademik Slavko Mentus, na 12526. poziciji. U kompjuterskim naukama Jelena Jovanović je 8394, a Milan Tuba 8.689. U geonaukama imamo jednog predstavnika - Slobodana B. Markovića (2829), u elektronici Slobodan N. Vukosavljević je 3182, u tehnologiji i inženjerstvu najbolji iz Srbije su, posle Gutmana - Dejan B. Popović (2201), Dušan Teodorović (2526), Dalibor Petković (2775), Dragan Pamučar (4880) i Dragoš Cvetković (6306). Na listi ovog sajta istaknuti su Velimir Radmilović (4410), Dragan Uskoković (7737) i Jovan M. Nedeljković (8310) - za oblasti material sciences.

Najviše je matematičara, osam, a pored Gutmana, Stevića i Radenovića, tu su i Endre Pap (1246), Zoran Kadelburg (1576), Dragoš Cvetković (1731), Stevan Pilipović (1882) i Teodor M. Atanacković (2151).

Osim naučnika koji rade pri državnim fakultetima, institutima ili SANU, na listi su i dva predstavnika privatnog, Singidunum univerziteta. U velikom broju oblasti nemamo nijednog istraživača među najcitiranijima na svetu, i to u: veterini, biznisu i menadžmentu, ekologiji, ekonomiji, životnoj sredini, genetici i molekularnoj biologiji, mikrobiologiji i agronomiji.

Pozicija na listi meri se takozvanih H-indeksom, kojim se meri broj citata naučnih radova. Ali, od oblasti do oblasti razlike su velike, pa neko sa istim H-indeksom u jednoj nauci može biti među sto najboljih, dok će isti indeks u drugoj nauci garantovati tek mesto među hiljadu najboljih.

UTICAJ PROFESORA VUKOBRATOVIĆA

NA čak dve liste našlo se ime Miomira Vukobratovića, koji je bio čuveni naučnik i akademik, a koji je preminuo 2012. godine. Bio je jedan od pionira robotike, začetnik i naučni rukovodilac u svetu čuvene Beogradske škole robotike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024