CAREVI IZ SRBIJE IDU U RIMSKI KOLOSEUM: Najveći srpski arheo-park fascinirao italijanske stručnjake

Boris Subašić

03. 04. 2022. u 09:24

DIREKTORKA najčuvenijeg svetskog arheološkog parka Koloseum iz Rima posetila je prošle nedelje Viminicijum i ostala zatečena onim što je videla na srpskom lokalitetu.

ЦАРЕВИ ИЗ СРБИЈЕ ИДУ У РИМСКИ КОЛОСЕУМ: Највећи српски архео-парк фасцинирао италијанске стручњаке

Srednjoškolci iz Italije, Mađarske, Poljske, Turske i Srbije u Viminacijumu / Foto B. S.

- Doktorka Frančeska Boldrigini je bila doslovno šokirana i rekla: "Vi ovde imate ono što Rim nema! Vaših 18 careva iz Viminacijuma biće izloženi u Koloseumu!" Rekla je da imamo rekonstruisan legijski logor i naučnoistraživački centar na lokalitetu što ona, koliko zna, ne postoji nigde na svetu. Kada čujete tako nešto od direktorke Arheo-parka Koloseum, koji obuhvata centralne zgrade antičkog Rima, naravno da ste ponosni. To je potvrda da imamo čime da se podičimo i da Viminacijum predstavlja našu zemlju na najbolji način, ravnopravno sa svime što se dešava u svetu. S druge strane, mora se priznati i da su ovi naši carevi spasli imperiju i da bez njih ne bi bilo ni Vizantije, ni Evrope kakvu danas poznajemo - ponosno nam je rekao prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU.

Dr Frančeska Boldrigini je najavila otvaranje međunarodne izložbe Itinerarium Romanum Serbia Viminacium u Koloseumu ove jeseni. Direktorka Arheo-parka Koloseum posetila je Viminacijum u okviru programa TRAME (Tracce di memoria - Tragovi pamćenja), u okviru koga je od 18. do 24. marta Arheološki park Viminacijum bio domaćin grupi od 70 srednjoškolaca iz Italije, Mađarske, Poljske, Turske i Srbije. Oni su se u radionicama bavili savremenim načinima predstavljanja antičke baštine čovečanstva.

- Cilj ovog programa, koji se odvija pod okriljem projekta EU "Erazmus plus", jeste da se deca nauče da čuvaju kulturnu baštinu. Učenici beogradske Dizajnerske škole su bili sjajni u svakom pogledu i umesto da mi njih učimo kako se čuva kulturna baština, može se reći da su oni nas učili kako se ona čuva, od motiva na torbama, preko flajera, do mozaika - kaže prof. dr Korać.

VIMINACIJUM ZA PRIMER

ARHEOLOŠKI park Koloseum iz Rima, osim samim Koloseumom, upravlja najznačanijim arheološkim celinama antičkog srca Rima - Palatinom, Forumum i Kurijom. Direktorka Koloseuma i rukovodilac projekta TRAME dr Frančeska Boldrigini je čestitala saradnicima Arheološkog instituta i direktoru Miomiru Koraću na izvrsnoj organizaciji, naglasivši da je profesionalnost koju je videla u Viminacijumu na nivou onoga što se radi u Rimu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni