KOSTOLAC OD SADA NA RUTI KRUZERA IZ ČITAVOG SVETA: Na Dunavu otvoreno međunarodno pristanište čiji će operater biti "Viminacijum"

D. NOVKOVIĆ

01. 04. 2022. u 11:10

NA Dunavu u Kostolcu juče je otvoreno međunarodno putničko pristanište, čiji će operater biti Arheološki park "Viminacijum".

КОСТОЛАЦ ОД САДА НА РУТИ КРУЗЕРА ИЗ ЧИТАВОГ СВЕТА: На Дунаву отворено међународно пристаниште чији ће оператер бити Виминацијум

Foto D. N.

Izgradnju pristaništa, koje se sastoji od plutajućeg objekta za prihvat putnika sa brodova, metalnog mosta i popločanog priobalnog dela, finansirala je državna Agencija za upravljanje lukama.

Direktor Agencije, Vuk Perović, napomenuo je kako je ovo sedmo po redu pristanište, a očekuje se da će ovde pristajati kruzeri sa oko 30.000 do 50.000 turista godišnje.

- Kostolac ima potencijal da postane nezaobilazna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog neposredne blizine arheološkog parka "Viminacijum". U našu zemlju dolaze kruzeri iz Amerike, Kanade, Meksika, Japana i Izraela, tako da nas pristaništa spajaju sa celim svetom - rekao je Perović.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek uveren je da Srbija može biti najbolji primer za pametno i efikasno korišćenje unutrašnjih plovnih puteva, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u čitavoj Evropi. Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović naglasio je da pristanište u Kostolcu predstavlja važan korak ka razvoju turizma u dunavskoj regiji u Srbiji.

- Uz ovo pristanište, naše turističke atrakcije, poput Viminacijuma, ergele "Ljubičevo", Požarevačkog mira, postaju mnogo dostupnije turistima. Sada, konačno, možemo da kažemo da je naš grad ponovo izašao na Dunav - rekao je Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave