U SENCI KORONE GRIPA SVE VIŠE: Do sada registrovano više od 250.000 slučajeva

B. R.

29. 03. 2022. u 10:11

GRIP se "još drži", iako smo u periodu kada bi sezonska influenca već trebalo da se "povlači".

У СЕНЦИ КОРОНЕ ГРИПА СВЕ ВИШЕ: До сада регистровано више од 250.000 случајева

Foto P. Milošević

Samo u Beogradu u poslednjih nedelju dana, zaključno sa podacima gradskog Zavoda za javno zdravlje do 27. marta, registrovano je 1.057 obolelih od gripa, što je neznatno ispod 1.115 obolelih sedmicu ranije. I u susednoj Hrvatskoj beleži se porast obolelih od gripa, s tim što je kod njih otkriveno i 25 slučajeva "flurone", odnosno udružene infekcije gripa i virusa korona.

U Institutu "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je aktivnost virusa gripa, ipak, na niskom nivou, ali da se u poslednje dve nedelje registruje porast obolevanja. Tip A potvrđen je u 12 regiona u Srbiji, a u Beogradu ima i gripa tipa B, mada je i tu dominantna A varijanta. Ukupno su od početka sezone registrovana 254.323 slučaja oboljenja sličnih gripu, rečeno nam je juče u "Batutu".

Prema podacima ovog Instituta, najviše stope obolevanja registruju se među najmlađima, uzrasta do četiri godine (362,8 na 100.000 stanovnika). Ovaj globalni presek, ipak, izgleda ne može da se preslika na svaku sredinu. Doktor Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica, kaže da u ambulanti nije imao nijedan slučaj gripa:

- Ima viroza, sa visokom telesnom temperaturom i kašljem, kao dominantnim simptomima, uz koje se kod neke dece javlja i malaksalost, a uobičajeno za ovo doba godine ima i stomačnih infekcija - kaže dr Jonev.

- Čak bih rekao da viroze i ne preovlađuju, što bi se ipak očekivalo u ovom periodu, nego bakterijske infekcije kao što su upale grla ili uha i bronhitis. Sa kovidom imamo zatišje, već dve i po sedmice nisam imao nijedno dete sa infekcijom virusom korona, a testiramo ih ako je bilo kontakta sa zaraženima.

U "Batutu" kažu da su u Srbiji u cirkulaciji dva tipa influence, da dominanira AH3, ali da ima i B varijante. Oba tipa su prisutna i u akademskoj populaciji.

Evidencija Zavoda za javno zdravlje Beograda, međutim, pokazuje blagu silaznu liniju gripa, i blag, ali ipak izraženiji porast respiratornih infekcija, kojih je u poslednjih nedelju dana bilo 16.773, što je za 1.000 više nego sedmicu ranije. Respiratorne infekcije su u prestonici najčešće u populaciji od pet do 19 godina - 45 odsto od ukupnog broja.

- Dolaze nam i deca i odrasli, otprilike u proporciji 70 prema 30, sa visokom temperaturom i kašljem, a kada ih testiramo negativni su na virus korona - kaže dr Aleksandra Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.

- Nije ni grip, nego neki drugi virus. Simptomi traju tri dana. I obolelih od kovida 19 je manje. Sada u kovid-ambulanti dnevno imamo oko 200 pacijenata, što je pet puta manje nego na vrhu ovog talasa epidemije.

KOVID SLABI, ALI JOŠ ODOLEVA

BROJ obolelih od kovida 19 nikako da se "spusti" ispod 1.000 dnevno, iako su epidemiolozi očekivali da će se to dogoditi do kraja ovog meseca. Juče je među 14.076 testiranih korona potvrđena kod 1.783 osobe, dok je od posledica infekcije preminulo još 10 obolelih, dvoje manje nego dan ranije. U bolnicama je 700 pacijenata, od kojih je 41 na respiratoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)