JURIŠALI SU NA NAS GOLORUKE: Ni posle gotovo dve decenije, naši na Severu Kosmeta ne zaboravljaju sve strahote i divljanje Albanaca

D. ZEČEVIĆ

17. 03. 2022. u 09:14

SAMO što sam se 16. marta 2004. vratio u Čaglavicu iz Gračanice sa protesta zbog ranjavanja našeg sugrađanina Jovana Ivića (18), dan ranije, već je rulja Albanaca počela da pristiže sa brda Veternik.

ЈУРИШАЛИ СУ НА НАС ГОЛОРУКЕ: Ни после готово две деценије, наши на Северу Космета не заборављају све страхоте и дивљање Албанаца

Foto: Profimedia

Ispred njih je bilo vrlo malo policije koja nije mogla da ih obuzda, pa su počeli da pale srpske kuće, jurišali su na nas goloruke, a nas stotinak Srba pokušavali smo da zaštitimo živote i naše domove. Iako nenaoružani, odupirali smo se kako smo mogli nekoliko sati, sve dok nisu stigli pripadnici Kfora koji su ih jedva obuzdali.

Ovako se Zlatko Stojanović iz Čaglavice seća 17. marta 2004. i suprotstavljanja Srba iz Gračanice i okoline napadima Albanaca. Usledila je, kaže, odbrana Lapljeg Sela, gde su horde Albanaca iz Lipljana jurišale na srpske kuće. I tu su malobrojni vojnici Kfora bili nemoćni, ali su na insistiranje golorukih Srba koji su se odupirali nekoliko sati, poslali pojačanje.

Draganu Spasojeviću ubijen otac Borivoje, Foto D. Z./privatna arhiva

Podjednako traumatično i strašno bilo je tog dana i Srbima u Kosovu Polju. Njih su u popodnevnim satima, iz pravca Veternika i Prištine napali uglavnom mlađi Albanci.

- Nagrnuli su oko pet po podne. Divljali su, vikali... Moja majka je, ne znajući šta se dešava, prethodno izašla u baštu gde su je napali bejzbol palicama.

Zlatko Stojanović, Foto Privatna arhiva

Teško su joj povredili glavu, ruke i telo, a prebili su i mene dok sam pokušavala da je zaštitim - priča nam Nevenka Rikalo, čiji je maloletni sin tada uspeo da pozove policiju koja ih je izbavila i odvela u zgradu Opštine, kao i još tridesetak njihovih uglavnom starijih i nemoćnih sugrađana.

Nevenka Rikalo, Foto D. Z.

Kobni hici iz snajpera

U SVEOPŠTEM napadu Albanaca na Srbe i sve srpsko, Dragan Spasojević iz Kosovske Mitrovice izgubio je oca Borivoja:

- Snajper ga je pogodio direktno u srce. Nije mu bilo pomoći iako su u bolnici učinili sve što su mogli... Komešanje je počelo oko 11 i začula se sirena. Tada je stotinak Albanaca prešlo iz južnog u severni deo grada i počeli su da napadaju Srbe. Naš narod je u panici počeo da se okuplja ali su usledili rafali i pucnji snajpera iz tzv. tri solitera. Na terasi svog stana ubijena je Jana Tučep, potom moj otac... Desetine sugrađana su teško povređene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!