SADA JE SVE MNOGO LAKŠE: Kamiondžije iz naše zemlje, njih četvorica, posle 13 dana "zatočeništva" konačno puštena sa ukrajinske granice

B. CARANOVIĆ

08. 03. 2022. u 21:18

ČETVORICA vozača kamiona koja su 13 dana bila blokirana u Ukrajini, na prelazu Jagodin, rano jutros konačno su prešla u Poljsku. Ovi šoferi koji su vozili robu iz naših firmi za rusko tržište i gotovo od početka rata držani su na ukrajinsko-poljskoj granici, napokon su pušteni. Još jedan vozač kamiona iz Srbije, Aleksandar Dražić, i dalje je u Ukrajini, u Semipolku blizu Kijeva i zasada za njega ne postoji mogućnost da se izvuče.

САДА ЈЕ СВЕ МНОГО ЛАКШЕ: Камионџије из наше земље,  њих четворица, после 13 дана заточеништва коначно пуштена са украјинске границе

Foto Privatna arhiva

Prethodnih dana nerpekidno je trajala diplomatska akcija "spasavanja" kamiondžija u koju su bili uključeni i naša ambasada u Varšavi, Privredna komora Srbije, kao i Udruženje međunarodnog transporta.

- Ne znam kako su nas pustili, ali konačno smo u Poljskoj - kaže, za "Novosti", Vladimir Belić, jedan od četvorice vozača. - Samo smo nas četvorica puštena sa kamionima, dok su sve ostale poslali peške, a kamione sa robom konfiskovali. Očekujem da u Srbiju stignemo za tri dana, ali sada je sve lakše. Moramo da prođemo kroz Poljsku, Slovačku, Mađarsku, pa stižemo.

U ovom terminalu, na prelazu iz Ukrajine, osim naših vozača bilo je i još oko 15 ruskih, beloruskih i dva kamiona iz Makedonije. Sva ostala vozila su normalno prolazila, a svi koji su zadržani su prevozili robu za rusko tržište i čekale su se garancije da će paketi biti vraćeni u Srbiju. Prema rečima našeg ambasadora u Varšavi Nebojše Košutića, borba za prelazak naših vozača trajala je danima.

- Bilo je teško utvrditi šta je potrebno da bi vozači mogli da napuste prelaz, zbog problema u dokumentima koji prate robu, u trenutku kada su nastupile sankcije. Problem je izazvalo to što su u Ukrajini pooštreni propisi, usvojen zakon o ratnoj administraciji, a nadležnost za postupanje na graničnim prelazima bila je promenjena - objasnio je Košutić.

Direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež potvrdio je da će narednih dana raditi na izvlačenju još jednog zatočenog vozača Aleksandra Dražića. On se nalazi u Semipolku, oko 30 kilometara ispred Kijeva, gde se puca gotovo bez prestanka.

- Bilo je pauze nekoliko sati, pa je ponovo krenulo da gruva - rekao nam je Dražić. - Kada krene sa pucnjavom i bombama, odmah silazim u sklonište, gde se krije i okolno stanovništvo. Sa kolegom Belorusom, sa kojim provodim najviše vremena, iznajmio sam sobu u motelu, gde možemo da se istuširamo, jedemo, koliko-toliko opustimo. Objasnili su nam da je otvaranje humanitarnih koridora za nas gotovo nikakva prilika za beg, jer je veliki rizik proći kroz Kijev u kojem se neprestano ratuje.

Još jedan naš kamiondžija, Ivan Stanković iz Novog Sada, već danima se vraća u Srbiju iz Rusije. Na sreću, on nije u Ukrajini, već u Rusiji, gde čeka na granici sa Litvanijom i očekuje da stigne tek za nekoliko dana. Kolona od oko 20 kilometara je ispred njega, ali kako kaže, strpljenja ima.

SPASENO OKO 50 ŠOFERA

NAŠA država čini sve što može da izvuče vozača Aleksandra Dražića koji se nalazi u okolini Kijeva - rekao je Tomislav Momirović, ministar saobraćaja i infrastrukture. - Dvojica vozača, koja su bili na prelazu Domanovo, na granici sa Poljskom, već su se ranije vratila, ali su morala da ostave svoje kamione i robu. Ministarstvo sada radi na tome da im se ta imovina vrati. Do sada je oko 50 naših šofera napustilo teritoriju Ukrajine zahvaljujući naporima države i Privredne komore Srbije. (E. B. T.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)