NAŠI VOZAČI SKORO KAO TAOCI: Petorica srpskih kamiondžija i dalje zarobljeno u Ukrajini, a danima se čeka i na prelazu iz Rusije u Litvaniju

B. Ca.

07. 03. 2022. u 22:44

DRAMA sa srpskim vozačima koji su od početka rata zaglavljeni u Ukrajini, ni posle 11 dana ne mogu da se vrate u domovinu. Dok četvoricu prevoznika robe iz Srbije za rusko tržište, ukrajinski carinici drže pred ulazak u Poljsku gotovo kao taoce, šofer iz okoline Jagodine, blokiran je sam kod Kijeva i u vrlo je rizičnoj situaciji.

НАШИ ВОЗАЧИ СКОРО КАО ТАОЦИ: Петорица српских камионџија и даље заробљено у Украјини, а данима се чека и на прелазу из Русије у Литванију

Privatna arhiva

Osim njih, vozači koji su se domogli Rusije, u kilometarskim su kolonama na granici sa Litvanijom i pred njima je barem još nekoliko dana čekanja.

Prema rečima Aleksandra Spasića, generalnog sekretara Udruženja za međunarodni transport, koji je svakodnevno na vezi sa našim kamiondžijama, pregovori za njihovo izbavljenje još nisu urodili plodom.

- Kada je reč o četvorici vozača na prelazu Jagodin kod granice sa Poljskom, poslate su sve garancije koje su Ukrajinci tražili, kao potvrdu da će se kamioni sa robom vratiti za Srbiju i da neće nastaviti u Rusiju - kaže Spasić. - Nudili smo da se roba istovari negde u Poljskoj, ako je to problem, ali još ih, sa oduzetim pasošima drže u terminalu.

U slučaju Aleksandra Dražića, koji je već drugu nedelju oko 30 kilometara od Kijeva, opciju njegovog izvlačenja niko i ne pominje.

- Oko 36 sati pucalo se bez prestanka i gotovo sve vreme smo bili u skloništu - kaže Dražić. - Kada mogu, preko dana izađem napolje i do kamiona, ali a je sve opasnije. Čuo sam da će biti otvoren taj humanitarni koridor i ponadao sam se da bi to moglo da bude rešenje, ali ja sam na drugoj strani Kijeva i mnogo je rizično da pokušam izvlačenje. Mislim da mi odavde nema mrdanja.

U koloni kamiona, dugoj oko 20 kilometara, na granici Rusije i Litvanije nalazi se Ivan Stanković iz Novog Sada. Rat je dočekao prešavši iz Ukrajine u Rusiju. Čim su pale prve bombe i kada su krenule kolone tenkova ka Ukrajini, ruski carinici su ih stavili u kombi i prevezli negde u unutrašnjost Rusije.

- Kasnije smo se vratili do svojih kamiona - kaže Stanković za "Novosti".

- Problem je što sada treba sačekati da se svima nama koji smo takođe prebačeni na ovaj prelaz urade novi papiri. Ovde sam četiri dana, a barem još toliko neću moći dalje. Hrane imam još za dan, a najgore je što nema toaleta. Preko prijatelja će mi biti dostavljena hrana, pa ne brinem. Zahvalan sam na izuzetnoj podršci u svakom smislu mom poslodavcu vlasniku firme iz Gornjeg Milanovca Zoranu Baboviću.

I ostali poslodavci, firme iz Čačka, Aranđelovca i Gornjeg Milanovca, čiji su prevoznici na Jagodinu, čine sve da pomognu bezbedno izvlačenje svojih ljudi.

DIPLOMATIJA

PRETHODNIH dana iz Ukrajine je izvučeno diplomatskim akcijama više od 20 naših vozača. Oni su imali više sreće kada je reč o mestu na kom su se našli kada je počeo rat. Nažalost, petorica šofera su se zadesilo na kako se čini, zasad, bezizlaznim lokacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije