NEMAMO HRANU, NE MOŽEMO U KAMIONE: Drama sedmorice vozača kamiona iz Srbije - jedni zarobljeni u Ukrajini, drugi čekaju na granici ka Poljskoj

B. Caranović

03. 03. 2022. u 11:30

NI posle nedelju dana, sedmorica vozača kamiona iz Srbije koji su "zarobljeni" u Ukrajini nisu pušteni da nastave vožnju ka svojim kućama.

НЕМАМО ХРАНУ, НЕ МОЖЕМО У КАМИОНЕ: Драма седморице возача камиона из Србије - једни заробљени у Украјини, други чекају на граници ка Пољској

Foto privatna arhiva

Na granici sa Poljskom, kod prelaza Jagodin, nalaze se četvorica vozača, jedan je blokiran dvadesetak kilometara od Kijeva, a dvojica kod prelaza Domanovo - izbačena su iz svojih kamiona, doslovno su na ulici, bez novca, hrane i vode.

Prethodnog dana, 24 prevoznika, posle višednevnog truda Privredne komore Srbije i Ambasade Srbije u Ukrajini, pušteni su sa prelaza Đakovo i konačno su na bezbednoj rumunskoj teritoriji. Za sedmoricu vozača na drugim prelazima drama još traje.

U najtežoj situaciji juče su bili šoferi na graničnom prelazu Ukrajine sa Belorusijom - Domanovo. Dejan Jovaničić iz Ljiga i Danilo Polić iz Beograda su prethodnih šest dana boravili u motelu udaljenom 30 kilometara od svojih kamiona, iz kojih su ih izbacili ukrajinski vojnici. Kada su juče otišli do svojih vozila, jer su i iz motela oterani, a nemaju više ni novca, niti išta za jelo i piće, nije im bilo dozvoljeno da uđu u kamione.

- Jedva smo se domogli nekog autobusa koji smo satima čekali da bismo stigli do naših vozila, a ne daju nam da priđemo - očajan je Jovaničić.

- Nema nikog osim nas i naša dva kamiona ovde. Novca nemamo, a i da možemo da podignemo sa kartica, sve radnje su prazne. Okolo je samo šuma, a prvi sledeći prevoz koji bismo mogli da uhvatimo ide tek sledećeg dana. Ne znamo šta da radimo i da li ćemo preživeti.

Najbliže ratnim dešavanjima, na samo 20 kilometara od Kijeva, na ogromnom parkingu u mestu Semipolki, nedelju dana čeka slobodu Aleksandar Dražić iz Jagodine. Jedini je Srbin na tom mestu, ali iako najbliži pucnjavi, on je u odnosu na kolege na granicama čak bezbedniji i bolje snabdeven osnovnim namirnicama za život.

- Ima ovde još prevoznika iz Rusije, Belorusije, Kazahstana - priča za "Novosti" Dražić.

- Noću smo u skloništu, a onda ujutru dođemo do kamiona da se zgrejemo. Doskoro smo mogli da kupimo namirnice u dragstoru, ali je ispražnjen. Nazad ka Rusiji ne mogu, putevi su razrovani, prešli su tenkovi, niti napred ka Kijevu, jer rat besni. Samo da se ovo što pre završi. Zovu iz ambasade, ali ne mogu da nam pomognu. Uz svu neizvesnost, dodatni strah mi unose naoružani meštani, paradiraju sa lovačkim puškama, obučeni u uniforme.

Vladimir Belić (24) na prelazu Jagodin, Foto privatna arhiva

Robu u Dražićevom kamionu čine rolne papira koje iz Rusije prevozi ka Čačku. Ima sve uredne papire, ali mu to ne pomaže. Četvoricu njegovih kolega ukrajinski carinici drže na granici sa Poljskom, na prelazu Jagodin.

- Nedelju dana ne uspevamo da izađemo iz Ukrajine. Pod velikim smo pritiskom, u konstantnom strahu i strepnji da li ćemo izvući žive glave - kaže za "Novosti" Vladimir Belić (24), prevoznik iz Čačka.

- U kamionima smo neprestano, a osim naših, zadržano je i nekoliko desetina uglavnom beloruskih i ruskih vozila. Uniformisani, naoružani ukrajinski vojnici ili carinici, neprestano nas pretresaju, ispituju ako izađemo iz kamiona nakratko. Govore nam da nas drže da se ne pridružimo ruskim vojnicima i ubijamo ukrajinsku decu. Drže nas doslovno kao taoce. Nudili smo da uzmu i kamione i robu, samo da nas puste.

OSLOBOĐENI

APELUJEMO na sve nadležne da pomognu i izvuku naše kolege iz Ukrajine - kaže Dragan Lazić, jedan do šofera koji su se juče domogli rumunske teritorije. - Preživeli smo pakao, izvukli smo se, ali strepimo za naše prijatelje.

Aleksandar Dražić sa kolegom, Foto privatna arhiva

ZAHVALNI KRIZNOM ŠTABU PKS

VRLO je napeto i mnogo nam znači podrška Kriznog štaba Privredne komore Srbije, sa kojima smo na vezi 24 časa i koji sve čine da nas spasu - kaže Vladimir Belić. - Sa druge strane, ne osećamo nikakvu podršku naše ambasade u Ukrajini. U ovom momentu ne vidim nikakav izlaz i kako ćemo se izvući odavde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini