SRPSKI ROBOTI I DRONOVI ODUŠEVILI EMIRATE: "Mali Miloš" i letelice kompanije PR-DC na bliskoistočnoj konferenciji UMEKS 2022

Tanjug

21. 02. 2022. u 14:20

NA BLISKOISTOČNOJ konferenciji i sajmu posvećenom dronovima Umex 2022 Srbiju predstavljaju besposadna platforma Mali Miloš i dronovi porodične kompanije PR-DC, saopšteno je iz Vlade Srbije.

СРПСКИ РОБОТИ И ДРОНОВИ ОДУШЕВИЛИ ЕМИРАТЕ: Мали Милош и летелице компаније ПР-ДЦ на блискоисточној конференцији УМЕКС 2022

Foto: MO Srbije

Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na sajmu koji je juče otvoren predstavljaju se svojom daljinski kontrolisanom besposadnom platformom Mali Miloš.

Kompanija PR-DC koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letelica predstaviće tri drona - dva drona IKA-01 i glavni proizvod IKA-20, čiju su serijsku proizvodnju započeli nakon Dubai Expa.

Miloš Petrašinović iz kompanije PR-DC ističe da je posle nastupa u Dubaiju ogroman uspeh nastup na sajmu specijalizovanom za dronove.

- To nam daje sjajnu priliku da vidimo gde se nalazimo u poređenju sa proizvođačima dronova širom sveta. Ono što smo več na otvaranju videli jeste da smo jedni od mlađih inženjera na sajmu i ovaj nastup će nam sigurno biti ogromno iskustvo - rekao je on.

Dodao je da su dronovi iz serije IKA naziv dobili po pokojnom profesoru čvrstoće letelica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Iliji Krivošiću.

- Upravo on je zaslužan za desetine generacija uspešnih vazduhoplovaca i time želimo da njegov nadimak IKA bude zauvek upisan u istoriju vazduhoplovstva kao prve bespilotne letelice iz Srbije koje se prodaju na svetskom tržištu - rekao je Petrašinović, inače asistent na Mašinskom fakultetu.

Sajam Umeks pored bespilotnih letelica, biće fokusiran i na tehnologije simulacija i robotike ne samo u vazduhoplovnim primenama.

Na komercijalnom delu sajma učestvovaće 26 zemalja, a uz Srbiju još šest država imaće po prvi put privatne kompanije a to su Turska, Austrija, Malta, Bugarska, Izrael i Bahrein.

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove