OMIKRON BRZO NALAZI ŽRTVE: Broj novoinficiranih koronom se smanjuje, ali i dalje je petocifren u Srbiji

B. Radivojević

11. 02. 2022. u 07:00

U SRBIJI je od početka ovog meseca do juče laboratorijski potvrđeno više od 139.000 slučajeva kovida 19, a za to vreme je od komplikacija ove bolesti preminulo 605 ljudi.

ОМИКРОН БРЗО НАЛАЗИ  ЖРТВЕ: Број новоинфицираних короном се смањује, али и даље је петоцифрен у Србији

Foto Shutterstock

Iako je zaražavanje masovno, emidemija kod nas, ipak, ima istu tendenciju kao i u svetu, gde je za poslednjih nedelju dana registrovano za 17 odsto manje inficiranih. Ove sedmice, sa 48.814 inficiranih, zaključno sa podacima za četvrtak, u zbiru ćemo sigurno biti bolji nego prošle nedelje, kada je korona registrovana kod više od 90.000 stanovnika.

Da je omikron mnogo brži i zarazniji od svih svojih prethodnika znalo se čim je otkriven, ali tek se sa ove vremenske distance vidi kolika je pošast zadesila svet, iako srećom izaziva blažu bolest neko prethodni tipovi korone. Svetu je trebalo više od godinu dana da dostigne prvih 100 miliona potvrđenih infekcija, a poslednjih 100 miliona infekcija prijavljeno je samo u prošlom mesecu.

Milanko Šekler, Foto printscreen

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, za jedan dan registrovano je 2,5 miliona slučajeva kovida u svetu, od toga polovina u Evropi.

Iako se sporadično čuju umirujući tonovi - da je virus izgubio na jačini da izazove tešku formu bolesti, što bi moglo da bude uvod u kraj pandemije, šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da "kovid nije gotov sa nama". Nedeljni izveštaj SZO pokazao je da je broj smrtnih slučajeva od kovida u svetu porastao za sedam odsto.

Omikron je činio skoro 97 odsto svih novih slučajeva infekcije, zabeležila je međunarodna platforma za praćenje virusa (GISAID). Broj slučajeva opao je u svakom od šest regiona SZO, osim u istočnoj mediteranskoj zoni, koja je prijavila skok od 36 odsto.

U Evropi su nove infekcije pale za sedam odsto, čak i kada su zemlje Istočne Evrope zabeležile porast dnevnih infekcija. U Srbiji se registruje pad broja novoinficiranih koronom, koja je juče potvrđena kod 11.121 osobe, ali je broj osoba na bolničkom lečenju premašio 4.520.

- Uprkos velikom broju pacijenata u bolnicama, pokazalo se da omikron soj nije ni mutant, ni Frankenštajn, koji će nas sve pobiti - kaže Milanko Šekler, virusolog u Veterinarskom zavodu u Kraljevu.

- Rekao sam već ranije da ćemo imati veliki broj novozaraženih, samim tim, iako je slabiji virus, jasno je da će se povećavati brojevi u bolnicama i da će rasti broj umrlih.

Kod delte je potreba za hospitalizacijom bila šest do osam odsto od ukupnog broja zaraženih. Sada u bolnice ide svega jedan procenat novozaraženih, ali jedan procenat od 20.000 je 200, a šest-sedam procenata od 5.000 je 350. 

Foto N. Skenderija

VIŠE OBOLELIH NA RESPIRATORIMA

SA 63 smrtna ishoda od kovida, juče smo, opet, dosegli, maksimalan broj dnevno preminulih u ovom talasu. Lekari kažu da omikron može da izazove težu kliničku sliku uglavnom kod starijih nevakcinisanih ili imunokompromitovanih osoba. Broj infekcija stagnira, ali se povećava broj pacijenata na respiratorima - juče ih je bilo 181.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri