OMIKRON SE PRENOSI ZA NEKOLIKO SEKUNDI! Doktor Radmilo Janković: Suočavamo se sa plimom zaražavanja

Novosti onlajn

03. 02. 2022. u 08:47

ZAMENIK direktora UKC Niš dr Radmilo Janković kaže da je situacija kompleksna i da se suočavamo sa plimom zaražavanja, jer imamo soj korone koji je izuzetno virulentan.

ОМИКРОН СЕ ПРЕНОСИ ЗА НЕКОЛИКО СЕКУНДИ! Доктор Радмило Јанковић: Суочавамо се са плимом заражавања

Foto: Printscreen/Pink

- Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe sa jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih - naveo je Janković.

On je ponovio zbog čega misli da su brojke mnogo strašnije nego što zvanično znamo, ali je izdvojio i jednu stvar koja ohrabruje.

Kada je u pitanju omikron soj, dr Janković ga je nazvao "plimom".

- Moja prognoza je bila da ćemo potvrđenih imati 20.000-30.000 i to jeste realna situacija, to su novoregistrovani ali ne i novozaraženi. Prvenstveno jer se virus širi među mlađom populacijom koja nije disciplinovana i ima manje simptome, oni izbegavaju i zbog izolacije da odu na testiranje. Taj strašan broj, na sreću, ne preslikava se kao u prethodne dve godine - kazao je Janković.

Govoreći o hospitalizaciji kovid pacijenata, on je istakao da je vuhanski soj davao takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, svaki peti je morao da bude hospitalizovan.

- Kasnije, sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu - rekao je on.

(Pink)

BONUS VIDEO: 

KOVID BOLNICA U KRUŠEVCU: Obrada krvi kod testiranja na koronu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili