U BOLNICAMA NIKAD VIŠE DECE ZBOG OMIKRONA: Prednjače najmlađa, a lekari strahuju da će biti i starijih

Novosti online

02. 02. 2022. u 22:55

OMIKRON je sa mladih prešao na stare, a uporedo raste i broj zaražene dece, pa čak i mališana koji imaju komplikacije.

У БОЛНИЦАМА НИКАД ВИШЕ ДЕЦЕ ЗБОГ ОМИКРОНА: Предњаче најмлађа, а лекари страхују да ће бити и старијих

Foto D. Milovanović

Lekari kažu da imaju porast hospitalizovanih mališana u odnosu na pre mesec dana, da prednjače najmlađa deca, a da se sad očekuju i školarci.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis, kaže da u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine ima dece više nego ikada.

On je prošle nedelje rekao za naš portal da je prve nedelje, kako su školarci Vojvodine krenuli u školu, skok zaražene dece iznosio 20 odsto.

- Mogu odgovorno da kažem za moj Institut da ima pacijenata od kovida više nego ikada bolnički lečenih, a i na Odeljenju intenzivne nege, takođe, imamo obolele dece sa kovidom. Do prošle nedelje su dominirali mlađi od 4 godine, i to se slagalo sa nekom svetskom statistikom. Posle njih, bilo je dece od 15, pa na više, a najbolji su bili između 10 i 12, 13 godina. Njih je bilo najmanje - navodi prof. dr Konstantinidis

On je mišljenja da je sa merama koje imamo nemoguće izbeći infekciju omikronom.

- Potpuno je besmisleno kada dve i po godine ne idu u školu kako treba, ne prolongirati i dve nedelje da ne napravimo taj pik i ne opteretimo sistem zdravstvene zaštite i škole, ne zarazimo nastavnike. Ne bar odjednom - rekao je prof. Konstantinidis komentarišući odluku Tima za škole koji, ipak, od ove nedelje nije svu decu prebacio na onlajn nastavu, a što je bio stav Udruženja pedijatara, ali i lekara Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Foto: Depositphotois

Infekciju nemoguće izbeći 

Profesor Predrag Minić, sa Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu kaže za Telegraf.rs da imaju daleko više hospitalizovane dece nego što je bilo pre više mesec dana. Na sreću, nijedno dete nije životno ugroženo.

- Imamo skoro 20-ak bolesnika u našem hladnom kovidu i imamo dva bolesnika na Intenzivnom nezi. Na sreću niko od njih nije preterano ozbiljno bolestan, ali ih ima. Vidim da i u KBC "Dr Dragiša Mišoviću" ima 40. Dakle, ima daleko više hospitalizovane dece nego što je bilo pre više od mesec dana. Primaju se sada i sasvim mala deca koja se inficiraju u kućnim uslovima, ali zaista, niko od njih nije ozbiljno bolestan. Izuzev jednog novorođenčeta koje nije na respiratoru. Ono je ozbiljnije bolesno, ali biće dobro - kaže prof. Minić.

Prema njegovim rečima, dominiraju mala deca od prvih nekoliko meseci i adolescenti, dok je srednji uzrast manje zastupljen. Izaražava bojazan da će sada početi da raste i broj školske dece.

Foto: Printscreen/RTS

- Sve u svemu, važno je da niko nije ozbiljno bolestan. Porast imamo. 3,5 odsto od ukupnog broja pozitivnih je hospitalizovano. Mislim na sve uzrasne grupe, i decu i mlade i stare. To je porast i to je granica kojoj se ne radujemo a vidimo da raste i broj umrlih i broj hospitalizovanih i broj testiranih - kaže prof. Minić.

On kaže da je jako teško doneti odluku da li škole da pređu na onlajn nastavu.

- Englezi su prvo vratili školu jer su u riziku da imaju dve neškolovane generacije dece. To je opasno za društvo na duži rok, ali tu nema pametnog rešenja - mišljenja je prof. Minić.

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj kaže da je situacija kod njih ista kao što je bila krajem prethodne nedelje.

- U kovidu imamo 6 dece. Nema beba i nema dece na respiratoru, ali imamo neku koja su na kiseoniku ali su, u principu, stabilna. Imamo dosta pregleda. Noću ima febrilnih stanja oko 30, 40 odsto od svih, ali nisu svi kovid. Ima i drugih virusa - navela je za naš portal dr Rsovac.

Foto: Depositphotos

Pozitivno 90 odsto dece

Da je situacija ozbiljna, jasno govori podatak da je u Domu zdravlja Palilula pozitivno oko 90 odsto testirane dece. Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula, kaže da zbog omikrona, imaju i do 400 pregleda dnevno.

- Sreća je da je klinička slika laka, da se radi o simptomoma prehlade. Deca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, praćeno je temperaturom. Neka deca kašlju malo nadražajno, ali za tri do četiri dana deca budu dobro -  navodi Jovanovićeva i dodaje da je 90 odsto testirane dece pozitivno.

BONUS VIDEO - Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!