DA SRBIJA BUDE JOŠ JAČA: Početak usavršavanja 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (FOTO)

Novosti online

01. 02. 2022. u 16:45

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas svečanom početku usavršavanja 11. generacije polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane u amfiteatru Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“.

ДА СРБИЈА БУДЕ ЈОШ ЈАЧА: Почетак усавршавања 11. класе Високих студија безбедности и одбране (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

On je polaznicima poželeo da steknu znanja kojima će doprineti da Srbija bude još jača, ali i da bude izvoznik stabilnosti u našem regionu. 

Ministar je na samom početku izrazio zadovoljstvo što Škola nacionalne odbrane od prošlog leta nosi ime našeg velikog vojskovođe Radomira Putnika. Ukazujući na ogromno interesovanje za Visoke studije, koje predstavljaju najviši nivo usavršavanja u sistemu odbrane, on se zahvalio rektoru Univerziteta odbrane general-potpukovniku Goranu Radovanoviću.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

- Hvala Vam na tome što razumete da tako veliko interesovanje znači i veliko priznanje, to znači da su ljudi prepoznali prestiž koji ova škola ima i to sada prevazilazi i granice Srbije. Ovaj program je važan, ne samo da biste imali na kraju usavršavanja neki papir, nego da biste i u geopolitici, u vojničkim izazovima i u onim u civilnom spektru mogli da upravljate razmišljajući na način kako da predupredite neku krizu, a kada se ona dogodi kako da na nju date najbolji mogući odgovor. I to je suština, ne samo Visokih studija bezbednosti i odbrane, već našeg Univerziteta odbrane, koji školuje mlade ljude od rezervnih vojnih starešina, preko kadeta na Vojnoj akademiji, do škole Nacionalne odbrane i svih kurseva i usavršavanja koje nudi. I uvek je važno da to znanje ne bude više isto ono od prošle godine nego novo, da stalno idemo u korak sa vremenom, tehničkim, sociološkim i svim drugim izazovima – rekao je ministar Stefanović.

Govoreći o nepredvidivosti tokova u svetu, ministar je kao primere naveo krizu u Nagorno - Karabahu, ali i „Bregzit“

– Svet se menja rapidno i ne postoji ništa ustaljeno, ništa za šta zasigurno možete da kažete „ovo će ovako biti sledećih dvadeset godina, dok ja budem u aktivnoj službi, dok ne odem u penziju“. Ne, menja se svake nedelje u svim aspektima i vojničkim i nevojničkim. U ovom studijskom programu treba da sagledate upravo to, da postavite što više pitanja i da iskoristite priliku da o svemu razgovarate – rekao je ministar Stefanović.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

On je ukazao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posvećuju veliku pažnju usavršavanju.

- Na kraju krajeva i sve ono što smo uspeli da postignemo u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući čemu su nas svrstali na listama kao što je ona „Global Fajerpauera“ na 61. mesto, nije samo zahvaljujući novom naoružanju koje kupujemo, već zahvaljujući i znanju koje se implementira u institucije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – rekao je ministar.

On je polaznicima Visokih studija poželeo da steknu znanja kojima će doprineti da Srbija bude jača.

- Da Srbija nastavi, baš onako kako to naš predsednik Vučić kaže, da gradi stabilno okruženje i da budemo izvoznici stabilnosti u našem regionu. Samo u takvom okruženju Srbija može da se razvija i da gradi bolji život za svoje građane, a to je ono što svi želimo i za sebe i svoje porodice i što isto tako želimo i za sve druge – poručio je ministar Stefanović

Novoj generaciji polaznika dobrodošlicu je poželeo i načelnik VSBO pukovnik Branko Mišić koji je istakao da 11. klasu izdvaja to što je sa 20 polaznika najbrojnija klasa od 2012. godine.  To, kako je dodao, ukazuje na značaj tog programa usavršavanja, a svedoči i o ugledu, sposobnostima i kapacitetima Škole nacionalne odbrane i Univerziteta odbrane.

Među slušaocima 11. klase su oficiri Ministarstva odbrane, pripadnici MUP-a i drugih ministarstava, predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i državnih agencija, kao i pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i MUP-a Republike Srpske.

BONUS VIDEO - OKLOPNA MOĆNA MAŠINA IZ BRATUNCA: "Despot" ima policijsku i vojnu primenu, a šta je ispod haube?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)